Ve Varech chtějí Havlovo místo, ve světě už ho mají

25. duben 2014

V Karlových Varech by mohlo vzniknout takzvané „Havlovo posezení.“ Neboli místo připomínající životní styl bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla. Lázeňské město teď na projekt shání peníze. Oslovit chce i veřejnost.

Karlovy Vary se možná připojí k Washingtonu, Dublinu anebo Barceloně. Právě v těchto městech už je totiž takzvané „Havlovo místo.“ Historicky první vzniklo 3. října 2013 v areálu Georgetownské univerzity, v hlavním městě USA. Jeho vznik inicioval velvyslanec České republiky ve Spojených státech Petr Gandalovič a umělecký tvůrce tohoto místa, architekt a designér Bořek Šípek.

Záměrem projektu je vytvořit síť míst ve veřejném prostoru, která budou vybízet k diskusím v duchu ideálů a životního stylu Václava Havla.

Karlovy Vary se chtějí k projektu připojit proto, aby slavnému dramatikovi vzdali hold právě tímto způsobem. Žádnou ulici anebo veřejnou instituci po něm zatím pojmenovat nechtějí.

Projekt je ale podle náměstka nezávislého náměstka primátora Jaroslava Růžičky teprve na začátku. „My v danou chvíli máme vybráno. To znamená, vybrali jsme vhodnou lokalitu a způsob realizace. Akorát, že ta finanční potřebnost je významná. Je to téměř 300 tisíc korun. A protože město to nemá zahrnuto v rozpočtu, tak se možná obrátíme na sponzory, kteří by byli ochotní vícezdrojově financovat tuto záležitost,“ dodává Růžička.

Havlovo místo by se v Karlových Varech mělo nacházet v parku Karla IV, nedaleko Císařských lázních. Z místa je výhled na řeku Teplou, Grandhotel Pupp a karlovarské přírodní scenérie. Lidé, kteří by chtěli pomoci, mohou kontaktovat vedoucí Městského infocentra v Karlových Varech Jitku Štěpánkovou.

autor: zdt
Spustit audio