Jemnický Buk lásky patří mezi nejkrásnějšími stromy v České republice

Jemnice má buk lásky. Je starý 300 a jeho listy jsou zbarvené do červena. Loni se dokonce dostal mezi dvanáct kandidátů až do finále soutěže Strom roku. Postoupil tam jako jediný z kraje Vysočina.

Buk lásky je jeden z nejstarších a nejmohutnějších stromů ve městě. Starší je v Jemnici už jenom Kapistránská lípa u kostela sv. Víta. Ta je rekordmanem a její stáří se odhaduje na 800 let.

Stejně jako ke Kapistránské lípě i k buku lásky s obvodem kmene téměř čtyři metry se váže zajímavá pověst. Pod jeho mohutnou korunou totiž často sedávají milenci. „Milenci se tu scházeli už za hraběte Palaviciniho,“ vypráví poutavý příběh Jana Krejčí, která má na starosti městskou zeleň. „Komorník pana hraběte Johan se zamiloval do služky Margarety a byl strašně nesmělý, tak mu pan hrabě poradil, ať se sejdou pod bukem lásky. Tajně je sledoval a z poza mohutného kmenu mu našeptával, co má říkat.“

Dodnes patří místo pod Bukem lásky k těm nejfrekventovanějším v Jemnici. Kromě milenců se tam scházejí také maminky s dětmi a koruna stromu, který stojí za silnicí v druhé části jemnického zámeckého parku, poskytuje i v parných letních dnech příjemný stín.

autor: Michal Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.