Požadavky na současné město se mění, základem je kvalitní územní plán

29. duben 2014

Rozvoj Prahy dlouhodobě kritizují někteří architekti i urbanisté. Vadí jim třeba nahodilé změny územního plánu.

Výstavba je podle jejich názoru nekoncepční a záleží hlavně na tom, co si developeři dovedou vyjednat. Vedení hlavního města spolu s odborníky pracuje na novém územním plánu.

Pod žižkovským vysílačem je v posledních měsících živo. Mimo pejskařů a maminek s kočárky tu má napilno parta stavebních dělníků. České radiokomunikace pronajaly na dvacet let televizní věž i přilehlé pozemky soukromému investorovi.

A ten se v parku rozhodl postavit minigolfové hřiště: „Bývalo to klidné místo, na procházky i posezení. Lidi tu v poslední době po psech uklízeli, takže tu bylo příjemné sednout si na lavičku,“ popisuje Pavel Smetana, který bydlí nedaleko a park využívá denně na procházky se psem.

Se svým názorem není osamocen, místním se úpravy parku vůbec nelíbí. Městská část Praha 3 podle slov starostky za TOP 09 Vladislavy Hujové v tuto chvíli nemůže se stavbou nic dělat. „Územní odbor na úpravy v minulosti několikrát vydal doporučení, aby se golf v lokalitě Mahlerových sadů nerealizoval. Nicméně došlo k tomu, že minulý místostarosta pan Kalousek, tak i současný místostarosta pan Rut tuto záležitost nezprocesovali, bohužel došlo k tomu, že stavební odbor postupoval podle zákona a může se to realizovat.“

Další změna čeká zřejmě v brzké době i nedaleké náměstí Jiřího z Poděbrad. V rámci plánované revitalizace by měla zmizet nízká žulová kašna se symbolickým názvem Sjednocená Evropa. Abstraktní kašna sochaře Petra Šedivého zdobí pražské Náměstí Jiřího z Poděbrad od začátku osmdesátých let.

Protože je dobře přístupná, živo kolem ní bývá hlavně v létě. „Jako dítě si pamatuju, jak jsme se sem chodili koupat, takže z mého pohledu to místo plnilo nějaký ten relaxační účel,“ myslí si sochař Pavel Karous, který řadu let monitoruje osud uměleckých děl z dob normalizace.

„Plánované opravy náměstí Jiřího z Poděbrad, na kterých se shodl magistrát i radnice Prahy 3, by ale mohly kašně zasadit smrtelnou ránu. Projekt architektonického studia MCA architekti z roku 2002 s ní totiž nepočítá,“ potvrzuje starostka Prahy 3 Vladislava Hujová z TOP 09 a dodává že si umí představit, že by se kašna mohla přesunout na jiné místo třeba na Olšanské náměstí.

Plánovaná revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad by měla zvýšit šance na zápis hlavní dominanty náměstí kostela Nejsvětějšího Srdce Páně od architekta Josipa Plečnika na seznam světového Kulturního dědictví UNESCO. Ze stanoviska Národního památkového ústavu, které má Český rozhlas k dispozici, ovšem vyplývá, že kdyby kašna zůstala tam, kde je, nebude to mít na zápis vliv.

Náměstí Jiřího z Poděbrad, kašna

S plánovanou obnovou náměstí Jiřího z Poděbrad za skoro 90 milionů korun by se mělo začít příští rok. Poslední slovo v případě fontány Sjednocená Evropa tak bude mít zřejmě nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

Urbanista a architekt Filip Titl ale v případě minigolfu poukazuje na to, že se lidé vracejí zpět do měst a že se mění nároky na volnočasové prostory: „Fontána nebo minigolf jsou věci, které se dají vrátit nebo odstranit. Klíčový je pro město územní plán, dobrý územní plán. Ten jasně určí, kde budou veřejné prostory, kde ulice.“ Návrh nového územního plánu by měl být hotový příští rok na jaře, otázka je jak dlouho bude trvat jeho schvalování.

autoři: era , sch
Spustit audio