Dnes je v ČR poprvé Národní den epilepsie

30. září 2004
Zdraví

Epilepsii stále provází jakési stigma. Například ve středověku lidé s touto chorobou byli považováni za osoby posedlé ďáblem. A protože právě dnes si poprvé připomínáme Národní den epilepsie, poslechněte si, co nám o této chorobě řekla doktorka Jana Zárubová z neurologické kliniky Thomayerovy fakultní nemocnice v Praze Krči.

Zárubová: Je to nemoc často spojená s poruchou vědomí, profesor Matějíček vysvětloval, že navozuje velký pocit strachu. Možná část společenských předsudků je asi způsobena strachem a obavami při setkání s pacientem, který dostane epileptický záchvat.

Paní Šárka patří k pacientům a ptali jsme se, zda má stejný názor.

Paní Šárka: Určitě ano, nesetkala jsem se s výraznými problémy týkající se mé osoby a reakcí okolí. Většina lidí ví, že mám epilepsii, vědí to v práci i soukromí. Při podávání alkoholu rovnou řeknu čím trpím a nikdo mne pít nenutí a nedívá nějak špatně. Je to ojedinělý případ nebo je víc negativních názorů? Třeba pokud jde o zaměstnávání těchto lidí.

Zárubová: Myslím, že paní Šárka není ojedinělý případ a tak, jak se lepší informovanost veřejnosti, tak se lepší i postavení pacientů s epilepsií. Musíme si uvědomit, že jde o nemoc velice častou, u nás je asi 100 tisíc epileptiků. Lidé trpící epilepsií mají charakterové a osobnostní rysy jako běžná populace. Mezi epileptiky jsou lidé odvážní, optimističtí, chtějí se poprat se životem, ale také morousové, trpící depresí, kteří se s nemocí špatně ztotožňují. To může být jedno hledisko, které při hledání práce může nějakým způsobem druhou stranu ovlivnit. Jsou však zaměstnavatelé, kteří epileptiky diskriminují.

Paní Šárka se nemoc přiznat nestydí. Bylo a je to těžké?

Paní Šárka: Uvádím to jako fakt, děti přesně nevěděly o co se jedná, zhruba jsem jim vše vysvětlila a žádné velké obavy neměly. Možná, že si vše nedokázaly dostatečně představit. Vypadala jsem zdravě, normálně, při záchvatu mne neviděly.

Bylo by to právě dnes i takové poselství pro ostatní, aby k těmto lidem přistupovali citlivě a uvědomili si, že onemocnět může úplně každý?

Zárubová: Určitě, epilepsie je nemoc jako cukrovka a řada jiných onemocnění, není potřeba se jí obávat. Dnes se dá léčit a žít s ní velice kvalitní život.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu