Počet HIV pozitivních přibývá. Chybí osvětová kampaň, tvrdí Ladislav Machala

V Česku opadl strach z HIV a AIDS. Lidé se přestávají chránit a počet nakažených lidí stoupá. Jen za letošní první čtvrtletí přibylo 74 nových pacientů. Jak toto číslo hodnotí Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce?

„Hlavním faktorem je rizikové chování ve smyslu promiskuitních sexuálních vztahů,“ varuje s tím, že naprostá většina nových pacientů sází na pokrok medicíny a kvalitní léčbu. „Máme sice účinné léky, ale nedokážeme nemoc definitivně vyléčit,“ upozorňuje Ladislav Machala.

„Mladí navíc neviděli umírat své vrstevníky. Doba, kdy se na AIDS umíralo, je pryč,“ zamýšlí se nad hlavními důvody, které vedou k šíření nemoci. „Svůj podíl má i to, že během posledních 15 let nebyla žádná velká osvětová kampaň,“ dodává.

Čtěte také

Peníze určené na zdravotní výchovu řádově poklesly. Jedním z důvodů byla i tehdy dobrá situace. „Ale to je špatný argument. Situace u nás byla dobrá proto, že se včas investovalo do preventivních programů,“ je přesvědčen Ladislav Machala.

Je pravda, že řada lidí se nakazila od partnerů z internetových seznamek? Jak dnes žijí dvě dívky, které se nakazily v 15 letech při první sexuální zkušenosti? A jak se nákaza HIV často projevuje? I na to se ptala moderátorka Helena Šulcová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio