Alexander Tolčinský: Na východě Ukrajiny probíhá operace bezpečnostních sil

2. květen 2014

Po celý minulý týden, kdy jsem pobýval na východní Ukrajině v Doněcku, Kramatorsku, nebo Slavjansku jsem byl svědkem především války informací. Ukrajinské zdroje napojené na vládu v Kyjevě hovořily nejprve o úspěšné operaci vojsk proti separatistům ve Slavjansku. Poté o pozastavení operace a přeskupování sil.

Ruská média hovořila o neprostupnosti linií obránců Slavjansku. Pravdu nemá ani jedna ze stran. Ukrajinská armáda a policejní jednotky nejsou ve stavu se separatisty dlouhodobě bojovat. Armádní povolanci si stěžují, že třeba dva dny nedostali najíst. Bojová morálka je za těchto okolností pochopitelně nízká. Ve městě samotném proti ozbrojencům věrným samozvanému starostovi Ponomarjovovi nejsou ve jménu Ukrajiny ochotni bojovat. Jednotky věrné vládě v Kyjevě nemají pro podobnou operaci nutné zázemí.

Na druhé straně ani příslušníci proruské takzvané domobrany Donbasu nejsou na útok skutečně sofistikovaného soupeře připraveni. Když jsem jako novinář na místě sledoval osud zajatých vojenských pozorovatelů, kteří působili na místě pod patronátem OBSE, uviděl jsem u budovy stařičké bojové vozidlo pěchoty, které v uvozovkách přidávalo plyn pokaždé, když se před objektem objevil zahraniční televizní štáb. Tehdy zapózoval i ozbrojenci, který zalehl ke kulometu Maxim. Je to ten model na kolečkách, kteří starší posluchači pamatují z filmů o sovětské účasti ve Velké vlastenecké válce. Jestli by bylo skutečně možné z obou zmíněných zbraní vystřelit, zůstává otázkou.

Čtěte také

Největší obětí zůstávají sami obyvatelé východní Ukrajiny. Až na výjimky hovoří rusky. Většina z nich si přičlenění k ruské federaci nepřeje. Za hlavní problém považují vládu zvůle, která v oblasti panuje. Policejní síly, nejsou schopny zabránit desítkám nelegálně vyzbrojených osob, které obsazují ukrajinské úřady. Proti vlastním ve jménu Ukrajiny střílet nechtějí.

Minulý týden v Doněcku proběhl fotbalový zápas mezi tamním velkoklubem Šachťar a rivalem ze Simferopolu, který je dnes fakticky součástí Ruské federace. Po vítězství místního týmu proběhla spontánní oslava. Obyvatelé Doněcku jezdili v ulicích s vlajkami Ukrajiny. Tu separatistickou vlajku, takzvané Doněcké lidové republiky, jsem pro změnu viděl na letišti v Doněcku.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.