VIDEO: Nové londýnské kavárně vládnou kočky. A stojí se na ně fronty

Dva až tři měsíce se čeká na rezervaci většinou v nejslavnějších restauracích světa ověnčených třemi michelinskými hvězdami. Čekat takovou dobu na volné místo v kavárně a ještě platit pět liber za vstup? To je mírně řečeno nevídané. Jenže on to není žádný obyčejný podnik, ale kočičí! Chlupatí miláčci se tam nevodí. Oni tam už totiž jsou. A není jich jen pár, najdete jich tu hned jedenáct.

Je to asi první kavárna, v níž je potřeba si ještě před vstupem umýt ruce. Nejspíš kvůli kočkám, abych zvenku nepřinesl žádnou infekci.

„Tradice kočičích kaváren začala na Tchajwanu. Podobné podniky jsou populární taky v Japonsku, Jižní Koreji nebo v Číně. Tam jsou hlavně pro lidi, kteří by si v malých bytech nemohli dovolit chovat kočku nebo si to majitel nepřeje,“ vysvětluje mi Lauren Pearsová, majitelka a manažerka londýnského podniku.

Čtěte také

„Teď se tento trend přesunul i do západní Evropy. První kočičí kavárny má tak už třeba Petrohrad nebo Vídeň,“ dodává. Přes rok vyběhávala potřebná povolení a sháněla peníze. Přes impozantních 100 tisíc liber věnovala na podnik Lady Dinah's Cat Emporium veřejnost.

V kavárně připomínající spíš staroanglickou čajovnu se zákazníci smějí zdržet maximálně 2 hodiny

Žádný talíř není v bezpečí

„Hned po příchodu upozorňujeme zákazníky, aby kočky nekrmili a dávali si pozor na svoje jídlo. Když si nehlídátej koláč, některá z koček ho může ukrást,“ varuje Lauren, která je původem z Austrálie.

„Ale to se moc často nestává. Přísně dbáme na to, aby jídlo nepřišlo do styku s kočkami, ať už během přípravy, nebo když se nese na stůl,“ ubezpečuje.

Na webové stránce si volné místo v kavárně pokusilo zamluvit už 16 tisíc lidí. Jenny čekala na rezervaci dva měsíce, a dokonce si musela vzít volno z práce, aby sem mohla přijít.

Čtěte také

O kočky je dobře postaráno

„Je to báječný nápad, že sem člověk může přijít a pohrát si se spoustou koček. Současně je to opravdu hezká kavárna. Taky se mi líbí, že se tu o kočky dobře starají,“ oceňuje Jenny práci Sarah, která je v kavárně kočičí ošetřovatelkou.

O kočky je v kavárně zjevně dobře postaráno

Zasáhne, když má pocit, že se hosté během 120 minut vymezených pro pobyt v kavárně nechovají k mňoukající součásti inventáře správně. Sarah se nikdy nedotýká hostů samotných ani jejich nápojů nebo pokrmů.

„Pomáhám zákazníkům se s kočkami sblížit,“ vysvětluje Sarah. „Znám je od doby, kdy to byla ještě koťata, takže vím, co mají rády. Ne všechny kočky si hrají se stejnými hračkami. Moje role je hosty s kočkami propojit tak, aby byli šťastní.“

Malým dětem vstup zakázán

O mikrofon Českého rozhlasu se velmi zajímá zrzavobílý kocourek Romeo, který je údajně velmi plachý. Dnes tak ovšem vůbec nevypadá. Pak se odebírá ke dveřím pro zaměstnance a dožaduje se vstupu dovnitř tím, že klade tlapku na kliku.

„Máme pro návštěvníky kavárny věkové omezení. Nesmějí k nám osoby mladší 8 let. Naše kočky totiž na malé děti nereagují moc dobře. Vadí jim prudké pohyby a vyšší tóny,“ upozorňuje majitelka kavárny.

Kavárna otevřená 1. března se jmenuje složitě Lady Dinah's Cat Emporium

„Upřímně řečeno, některým zákazníkům vadí děti ještě víc než našim kočkám,“ dodává. „Jinak kromě Londýňanů se k nám už naučili chodit i turisté. Měli jsme tu návštěvu z Itálie, která přijela hlavně kvůli naší kavárně, což nám hodně zalichotilo.“

V britské metropoli se má otevřít také první psí kavárna pojmenovaná House of Hounds. Doufejme, že bude dostatečně daleko od té kočičí.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio