V nejstarší ostravské hospodě se pivo čepuje už dvě a půl století

5. květen 2014

Na pivo do nejstarší hospody v Ostravě byste museli do městského obvodu Pustkovec. U výpadovky na Opavu, někdejší císařské silnice, stojí starý zájezdní hostinec U Zlatého lva. Pivo se tu čepuje už dvě a půl století.

Byl to rok 1769 a den po svatém Martinu, když tuhle krčmu v Pustkovci postavili. Zájezdní hostinec U Zlatého lva vyrostl na solné stezce vedoucí z Polska do Vídně a navíc u císařské silnice z Ostravy do Opavy.

Hostinským je tu Jaroslav Kříbek, který drží rodovou tradici už v několikáté generaci. „Na tom znaku je lev, který se pere s hadem. Nad nimi stojí palma. Tento znak je tady vlastně už od založení hospody,“ popisuje hostinský.

Pustkovecký hostinec sloužil formanům. Tady kdysi odpočívali a přepřahali formanské povozy s koňmi. „Tady byly ty vozy a koně. Formani se mohli občerstvit a ráno jeli dál,“ ukazuje pan Kříbek místo vzadu na dvorku.

Slavná jména

U Zlatého lva míval svůj ateliér akademický malíř, portrétista Valentin Držkovic. Kdysi prý vymaloval celý velký taneční sál. Tuhle památku ale vzala válka, která hospodu téměř zničila. Jedna kresba v lokále se ale dochovala.

„To je originál přímo od pana malíře, je to tady kreslené vedle u kulečníku při hraní karet,“ ukazuje paní Jana, manželka hostinského.

Nejstarší ostravský hostinec U Zlatého lva

Hostinec je na trase turistické ostravské vycházky Porubou a Pustkovcem. Kromě historie sem totiž láká další známé jméno – básník Petr Bezruč byl přítelem zmíněného malíře. Chodil sem na pivo a o Kříbkově hostinci napsal dokonce báseň.


Více si o nejstarším ostravském hostinci poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly našeho magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.