Inspirujete se? Litevský právník se vzdal kariéry, aby začal vyrábět sýry

Občas si každý z nás říká, že by nejraději změnil svůj způsob života. Našel si jinou práci, odstěhoval se z města. Málokdo se ale k tomu nakonec odhodlá. To jeden litevský právník tu odvahu našel. Rozhodl se, že ho bude živit výroba domácích sýrů. Daří se mu a je šťastný.

Audrius Jokubauskas otevírá vrátka od salaše, kde chová desítky ovcí. Z jejich mléka vyrábí sýry. To je jeho práce a životní poslání. Zanechal právnické kariéry a odstěhoval se na samotu na jihu Litvy.

„Chtěl jsem si vyzkoušet, jestli zvládnu život na vesnici a jestli mě uživí výroba domácích sýrů. Do této vesnice jsme přijeli před dvěma lety. Je tady málo lidí, žádný průmysl, málo zemědělců, a tak máme dostatek místa pro naše zvířata,“ vysvětluje.

Třicetiletý Audrius mě vede do sterilní místnosti, kde ručně všechny sýry vznikají a zrají. „Udělal jsem si kurz na výrobu sýrů v Litvě a poté jsem odjel do Francie. Sýry dělám právě pomocí francouzských receptů,“ popisuje.

Čtěte také

Litevci si svou cestu k domácím sýrům teprve hledají

Audrius dnes prodá všechny sýry, které na farmě vyrobí. Vozí je hlavně do Vilniusu a nabízí je například na farmářských trzích. Třeba v restauraci v centru města.

„Lidé jezdí do zahraničí, do Francie, Itálie, kde je tradice ve výrobě sýrů. Kvalitní produkty ale chtějí i doma v Litvě. A my jim je nabízíme,“ říká mi jeden z prodejců.

„Jsem rád, že něco takového existuje. Na tyto trhy chodím už druhým rokem. Je skvělé, že si můžu koupit kvalitní litevské sýry a nemusím kupovat cizí,“ dodává spokojený zákazník.

Výroba sýrů Audriuse uživí. Nejsou sice levné, ale lidé o ně mají velký zájem

Podle statistik si Litevci zatím nenašli cestu k domácím sýrům, které vznikají na malých farmách. Každý Litevec sní ročně jen půl gramu ručně dělaných sýrů. Ochutnávka v centru Vilniusu má toto číslo zvýšit.

Dva stejné sýry nenajdete

Ale zpět na farmu pana Audriuse. Malý dřevěný domek mu k životu s rodinou stačí. Vyrábí sýry a je šťastný. „Je to krásné, cítím se svobodný, jsem v kontaktu s přírodou,“ pochvaluje si. „V naší vesnici školu nemáme, nejbližší je dvacet kilometrů daleko. Ale obchod a pošta tady jsou. Internet taky.“

Výroba sýrů Audriuse uživí. Nejsou sice levné, ale lidé o ně mají velký zájem. Neplánuje ani rozšíření své farmy, protože chce zůstat čistě u ruční práce.

„Je to zajímavé, protože pracujete s živou kulturou, bakteriemi. Žádný sýr není stejný. Pokaždé je jeho chuť překvapením. Můžete sýry dělat celý život, ale nikdy nedosáhnete dokonalosti. To je přeci velká výzva,“ říká bývalý právník, který zásadně změnil svůj život.

autor: pev
Spustit audio