Domácí vzdělávání nebude. Dítě nedostane odpovídající množství informací, tvrdí ministr Chládek

6. květen 2014

Domácí vzdělávání žáků 2. stupně základní školy zůstane nadále ve zkušebním provozu. Rozhodl tak ministr školství.

„Ve školském zákoně domácí vzdělávání nikdy nebylo a není zavedeno,“ upřesnil pro Ranní Plus ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Novela školského zákona, kterou ministr překládá, domácí vzdělání nadále neřeší. „Mám k tomu několik výhrad,“ vysvětlil.

Například vzorek 177 žáků, na kterém se domácí vzdělávání ověřuje, je podle Chládka příliš malý.

Vadí mu i příliš nízké požadavky na kvalifikaci při domácím vzdělávání. „Hrozí, že dítě nedostane odpovídající penzum informací.“ Oceňuje také socializační roli školy.

Je to pošlapávání principů fungování státní správy, míní Simonová

„Zásadně s tímto rozhodnutím nesouhlasíme,“ řekla předsedkyně legislativní sekce z Asociace pro domácí vzdělávání Jaroslava Simonová.

Testovací vzorek zahrnoval všechny děti, které o program měly zájem, namítla předsedkyně.

Domácí školáci v literární dílně

„Národní ústav pro vzdělávání tvrdí, že je domácí vzdělávání funkční alternativa a doporučil jeho uzákonění,“ vysvětlila Simonová.

Novelu, která tuto formu vzdělávání řeší, připravil už bývalý ministr školství Fiala. „Prošla vnitřním i vnějším připomínkovým řízením. Byla předjednána s koalicí i opozicí.“

Postup Chládka, který novelu nezohledňuje, vnímá Simonová jako pošlapávání principů fungování státní správy. „Jen proto, že se mu nelíbí, ji ignoruje.“

Ověřme domácí vzdělávání na větším vzorku, vyzývá Chládek

„Závěry Národního ústavu pro vzdělávání upozorňuje na negativa. Šlo mi jen o to, ověřit domácí vzdělávání na větším vzorku,“ vysvětlil ministr.

Podle Simonové jsou negativa i ve školním vzdělávání: „Hrozí šikana, nejsou naplňovány specifické požadavky dětí.“

„Z důvodů obavy, že neprojde školský zákon s domácím vzděláváním, není toto součástí zákona,“ shrnul ministr školství Marcel Chládek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio