Praha má svoji římskou vilu. Najdeme ji v Troji

Hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka se rozhodl postavit své sídlo pro odpočinek poblíž Prahy. Jak se město rozšiřovalo, ocitl se později i Trojský zámek na jeho území. Dnes se sem můžeme vydat například na výstavu nebo na procházku do krásné zahrady. A naši pozornost určitě upoutá i samotná stavba zámku zvaného Troja. Právě jemu jsme věnovali 7 dílů seriálu Prahou křížem krážem v týdnu 5. do 11. května.

Jde totiž o římskou vilu. Václav Vojtěch ze Šternberka navštívil Itálii, kde ho nadchla letní sídla šlechticů na předměstích Říma. Na počátku byl tedy dobrý nápad a šťastný výběr projektanta. Hrabě oslovil vynikajícího architekta Jeana Baptistu Matheye, který pracoval i pro pražského arcibiskupa. Především díky němu je zámek v Praze – Troji jedním z největších skvostů barokní architektury u nás.

Je to mimořádná stavba i v kontextu střední Evropy,“ vysvětluje ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. „Je postavena na čisté středové ose, která protíná zahradu a samotný zámek, a pokračuje do vinic.“ Na druhé straně směřuje osa k Pražskému hradu. "Václav Vojtěch ze Šternberka chtěl totiž ideově propojit své sídlo se sídlem králů a císařů," vysvětluje naše průvodkyně.

Na čelní straně zámku jistě nepřehlédneme velké schodiště. Zkrášlují ho především sochy olympských bohů, kteří v boji porazili Giganty. Schodiště vede do Císařského sálu v prvním patře ve středu zámku. Tento rozsáhlý prostor, který měl návštěvníka ohromit hned při příchodu, vyzdobil svými malbami Abraham Godyn za pomoci svého bratra Izáka. Na přání svého chlebodárce se zaměřili na historii spojenou s Habsburky.

„Jsou tu vyobrazeni všichni významní představitelé rodu,“ říká při vstupu do sálu Magdalena Juříková, která je zároveň historičkou umění. „Na jedné nástěnné malbě vidíme hold Leopaldu I. po vítězství nad Turky. Monumentální dílo zdůrazňuje vazbu na antické předlohy.“

V komnatách se konají sezónní výstavy věnované českému modernímu a současnému umění nebo historickým uměleckým řemeslům. Pro návštěvníky je chystá Galerie hlavního města Prahy. Ta také zámek Troja spravuje.

Příjemným osvěžením i pro rodinu s dětmi může být návštěva rozsáhlé zámecké zahrady. Pro rodiče je tu dostatečné množství laviček a děti si přijdou na své v labyrintu vytvořeném ze stříhaných keřů.

Areál je otevřen od dubna do prosince denně kromě pondělí.

Seriál Prahou křížem krážem o Trojském zámku najdete v našem archivu iRadio.

autor: Jan Zítka
Spustit audio