Jiří Berounský: Brusel požaduje, aby EIA byla účinná už od začátku roku 2015

6. květen 2014

Jsou dvě legislativní normy, na které tlačí Brusel. Je to zákon o státní službě, na jehož podobě se koalice stále nedokáže dohodnout, a je to zákon o vlivu stavby na životní prostředí, tak zvaná EIA. Její novelu připravilo ministerstvo životního prostředí a na její podobě se všichni zúčastnění nebudou moci dohodnout teprve v budoucnu.

Co to je vůbec ta EIA? Zkratka pochází od názvu v angličtině, totiž od názvu Environmental Impact Assessment, což značí ono již dříve naznačené posouzení vlivu na životní prostředí. Musí jím být vybaven projekt každé větší stavby, která by mohla mít dopad na životní prostředí.

Připravuje-li se novela, znamená to, že jsme legislativní normu již dříve měli. Ta i tak představovala dost složitou a časově náročnou proceduru, která mohla zabrat měsíce nebo třeba i roky, než byla přijata.

Právě tato norma je jedním z prvků, který v demokratických společnostech způsobuje nesmírnou pomalost v uskutečnění velkých staveb. Na druhou stranu by opravdu měla zajistit navrženými opatřeními co nejmenší ovlivnění stávajícího životního prostředí – na rozdíl od států s autoritativními režimy, které vždy všechno hned rozhodnou, hlava nehlava.

V čem spočívá ona novela již platného zákona, která se nacházela, po vypracování ministerstvem, v připomínkovém řízení? Především: Brusel požaduje – jak píší Lidové noviny – aby legislativní změna byla účinná od začátku roku 2015.

A ona změna spočívá v tom, že během územního i stavebního řízení se má opakovaně prověřovat, zda nedošlo k výrazným změnám v záměru stavby, která by se tak lišila od té, jež byla již studií EIA posouzena. V případě, že k výrazné změně dojde, bude nutno celé posouzení EIA provést znovu.

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Realita je však taková, že ke změnám nutně dochází, protože stavebníci musí zohlednit jak připomínky úřadů, tak připomínky veřejnosti. A to může vést ke stavu, že opakování celého procesu se může protáhnout, a v konkrétním případě České republiky by se prý potom mohly nestihnout vyčerpat evropské peníze, což by bylo trestuhodné.

Ministerstvo ale tvrdí, že opakované posuzování stavu stavby komplikace nepřinese, neboť prý již dnes je možno kontrolovat, zda charakter stavby při posuzování a v době vydávání stavebního povolení jsou vzájemně odpovídající. Upřesnění tohoto postupu v zákoně prý bylo ostatně jedním z požadavků Evropské komise.

Jenže vůči novele mají mnohé připomínky i občanská sdružení. Mluvčí ministerstva souhlasí s dalším jednáním i s tím, že zjednodušení systému je stále prioritou rezortu. Jenže v praktické mluvě to znamená novelu novely, aneb vlk se nažral a koza zůstala celá.

Spustit audio