V Libereckém kraji přibývá narkomanů. Nejvíce užívají pervitin

7. květen 2014

V Libereckém kraji přibývá lidí, kteří berou pervitin nebo kouří marihuanu. Naznačují to údaje z několika zdrojů. V loňském roce využilo služeb organizací, které nabízejí narkomanům pomoc, přes 2000 klientů. To je zhruba o třetinu více, než před dvěma lety. Stoupá i počet nakažených žloutenkou typu C a virem HIV.

„Zvyšuje se úhrn prokázaných předávek. Dá se říct, že se někdy blíží ke kilogramovým množstvím. U jednoho případu distribuce marihuany jsme se dostali až do řádů desítek kilogramů,“ říká Pavel Franc z liberecké policie. Proto vznikl speciální tým zabývající se pouze drogovou problematikou.

Problémem pohraničí je také převoz léků z Polska. Případů je méně. To ale neznamená, že se nepašuje. „Domníváme se, že řada lidí, kteří léky převáží, volí sofistikovanější metody, jiné cesty, které se hůř odkrývají,“ tuší zástupce libereckých policistů.

Spolu s kriminalitou stoupá i počet nemocných krví přenosnými nemocemi. V kraji se například eviduje 49 lidí, kteří se nakazili virem HIV.

Podle lékařky Jany Prattingerové se velkým problémem stává placené darování plazmy. Nebezpečí je v tom, že se při vyšetření u čerstvě nakaženého nemusí lékaři na nebezpečnou nemoc přijít.

Testy nemusí prokázat nákazu

„101 osob bylo vyloučeno, protože vyšetření nebyla negativní. Ovšem je tady riziko takzvaného imunologického okénka. To znamená, že osoba je už nakažená, ale testy, které používáme, to neukáží,“ vysvětluje Jana Prattignerová.

„Je to určitě časovaná bomba, protože v tuto chvíli vlastně nevíme, které všechny nemoci se mohou přenášet krví,“ varuje lékařka.

Pomoc narkomanům v kraji nabízejí čtyři organizace. V loňském roce jejich služeb využilo přes 2000 klientů. To je ale podle terénních pracovníků jen zlomek všech uživatelů. Mnoho lidí s drogami experimentuje, další je užívají jen příležitostně.

autoři: Eva Malá , vman
Spustit audio