Dopravu na Táborsku a Písecku usnadní nové silnice

29. září 2004

Od 7. října budou mít řidiči jedoucí z Prahy do Tábora a na jih Čech o něco příjemnější cestu. Na tento den se chystá otevření asi šestikilometrového úseku dálnice D3 z Chotovin do Stoklasné Lhoty u Tábora, který se začal stavět asi před dvěma roky. Zhruba o měsíc později se potom poprvé auta rozjedou i po nové čtyřproudé silnici z Nové Hospody do Písku.

Dálniční úsek D3 z Chotovin do Stoklasné Lhoty se napojí na dálniční obchvat Tábora, který přivádí dopravu na frekventovanou spojku z centra města do sídliště Nad Lužnicí a Sezimova Ústí. V jejím okolí se nyní staví tři supermarkety a zároveň se předělává vozovka; proto se zde tvoří dlouhé fronty. I zde by však měly práce skončit do konce září. Hlavní část nového úseku z Chotovin do Čekanic bude sice otevřena již od října, čekanický most a úsek od mostu po obchvat Tábora ale budou obousměrně zprovozněny až v listopadu. Rekonstrukce a rozšíření pak čeká i samotný obchvat. Další úsek D3 z Tábora do Soběslavi by se měl začít stavět příští rok. Dálnice D3 je důležitá pro celé jižní Čechy. Její dokončení se předpokládá do roku 2010, avšak poslední dobou na stavbu putují stále menší částky. Podle některých regionálních politiků tak hrozí, že se v termínu stavba nestihne. Navrhují proto spolufinancování se soukromým kapitálem. Stále více lidí využívá pro cestu na jih také rychlostní komunikaci R4 kolem Příbrami a po silnici I/20 přes Písek. I tato trasa dozná v příštích týdnech výrazných změn. Podle ředitele jihočeského Ředitelství silnic a dálnic Zdeňka Schneidera by měl být do poloviny listopadu zprovozněn šestikilometrový úsek z křižovatky u Nové hospody do Písku. Čtyřproudá silnice přišla na necelou miliardu korun. Na příští rok je naplánována stavba mimoúrovňové křižovatky na Nové hospodě, která spojí silnice R4 z Prahy do Strakonic a I/20 z Českých Budějovic do Plzně. Následovat by měla dostavba čtyřproudé silnice od Nové hospody až k Haldě u Příbrami, kde dnes dálnice končí. Také zde se původně počítalo s dostavbou do roku 2010, podle Schneidera se ale tento termín zřejmě bude muset posunout.

Jihočeský kraj zahrnul dálnici D3 do projektu evropského dopravního koridoru Sever-Jih, který by měl spojovat Sasko s Českem, Rakouskem a Itálií. Jeho součástí by měl být vedle dálnice i čtvrtý železniční koridor z Prahy do Českých Budějovic, trasy cyklostezek i datové komunikační linky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio