Geniální mladík vynalezl hodinky, do kterých vtěsnal celou lékařskou ordinaci

7. květen 2014

Loni si vývojář Marek Novák přivezl druhou hlavní cenu z celosvětové soutěže mladých vynálezců. Neusnul ale na vavřínech a letos si to chce rozdat s nejlepšími mozky planety znovu. Už za pár dní ukáže v Los Angeles svůj nový vynález, hodinky, do kterých vtěsnal celou lékařskou ordinaci.

Devatenáctiletého studenta prvního ročníku elektroniky na ČVUT si všimla česká média po jeho loňském senzačním úspěchu v mezinárodní soutěži. Marek se ovšem nespoléhá na laciný mediální efekt a účast v televizních show, naopak poslední měsíce tvrdě pracuje na vývoji svého nového vynálezu, se kterým se už za pár dní pokusí ohromit na letošním setkání mladých techniků v soutěži Intel ISEF (International Science and Engineering Fair).

Do hodinek vměstnal celou ordinaci
„Je to zařízení ve velikosti náramkových hodinek, které bezdrátově komunikuje s osmi různými senzory,“ popisuje Marek Novák svůj výtvor, který si od prvního šroubku do posledního drátku vyrobil ve své domácí dílně.

„Ty hodinky měří EKG, okysličení krve, snímají pohyb, GPS, bezkontaktně měří teplotu s pomocí modulů, které může mít člověk na těle,“ popisuje elektrotechnik hrstku miniaturních bezdrátových senzorů, které mu leží na dlani. V případě Markova vynálezu se nejedná o nějaký samoúčelný závod ve zmenšování elektrosoučástek. Jeho přístroj by mohl nalézt široké uplatnění v medicíně nebo péči o seniory.

Devatenáctiletý vývojář Marek Novák navrhl hodinky, které mohou usnadnit život pacientům i lékařům

Vynález zjednoduší život seniorům
„Hodinky získaná data hodnotí a zjišťují anomálie. Výsledky měření a jejich analýzu mohou odeslat třeba do mobilu nebo počítače,“ vysvětluje Marek praktické výhody vynálezu. Například v domovech seniorů by jeden počítač v lékařské ordinaci mohl nepřetržitě sbírat prostřednictvím mnoha desítek hodinek informace o zdravotním stavu klientů.

Ať už Markovi jeho objev vynese další triumf v celosvětové soutěži anebo jej v Los Angeles předčí nápad jiné podobně nadané hlavy, jisté je, že o vynálezy výjimečně inteligentního Jihočecha už projevila zájem konkrétní firma. „Právě teď pracujeme na vývoji zařízení, které usnadní život seniorům,“ popisuje aktuální vývoj své práce Marek Novák.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.