Carla Bley Trio v Praze!

12. květen 2014

1. června v Praze vystoupí legendární americká pianistka Carla Bley se svým hvězdným jazzovým triem, kde hraje její manžel, basista Steve Swallow, a dále saxofonista Andy Sheppard. Málo kdo ví, že Carla Bley 11. května slaví narozeniny.

I když nejsou nijak zvlášť kulaté (78), souhra obou výše zmíněných událostí je dobrým důvodem, abychom Carle Bley alespoň z části věnovali úvod tohoto týdne prostřednictvím pondělního pořadu Projížďka v rytmu Antonína Matznera. Doplňme, že Antonín Matzner hned následující den pokračuje v pomyslných oslavách letošních kulatin Duke Ellingtona, a to představením Ellingtonova jazzového soundtracku k filmu Anatomie vraždy.

Závěr týdne pak bude tradičně patřit záznamům koncertů, které tentokrát pořídila brněnská redakce Českého rozhlasu. V pátečním Jazzovém podvečeru uslyšíte nahrávku z loňského Jazzového večera Karla Krautgartnera v Mikulově, kde vystoupil Big Band Konzervatoře Jaroslava Ježka pod vedením Jana Hály. O pár hodin později, v noci z pátku na sobotu, pak budete mít na Vltavě příležitost vyslechnout unikátní historické záběry z koncertu Jazz Bandu Chrise Barbera, který se uskutečnil na brněnské půdě v březnu roku 1963.

Manželský duet Carly Bley a Stevea Swallowa:

Více o aktuálních pořadech se dočtete níže:

PONDĚLÍ 12. 5. 2014

9.00, Jazzofon. Gil Evans. Carla Bley.Projížďka v rytmu.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

17.45, Jazzový podvečerBlues z hospody i ze studia.Připravil a uvádí Ondřej Konrád.

ÚTERÝ 13. 5. 2014

9.00, JazzofonNapříč jazzovými žánry s Otakarem Svobodou.

18.00, Jazzový podvečerJazzové mezníky. Duke Ellington: hudba k filmu Anatomie vraždy.Připravil a uvádí Antonín Matzner.

STŘEDA 14. 5. 2014

9.00, JazzofonSwing Session Kamila Hály. Maynard Ferguson: Newport Suite.

18.00, Jazzový podvečerJazzcafé.Připravil a uvádí Aleš Benda.

ČTVRTEK 15. 5. 2014

9.00, JazzofonPlaneta jazzem posetá. Mihály Dresch. Portrét maďarského saxofonisty.Připravila a uvádí Eliška Svobodová.

17.45, Jazzový podvečerJazz notes Václava Vraného.Týdeník aktualit, zajímavostí a informací ze světa jazzu.

PÁTEK 16. 5. 2014

9.00, JazzofonJazzophone. Klasický jazz uvádí Luboš Zajíček.Pohled z webové kamery do vysílacího studia na vltava.rozhlas.cz. (WK)

17.45, Jazzový podvečerBig Band Konzervatoře Jaroslava Ježka se svými sólisty. Zkrácený záznamz vystoupení kapely na mikulovském Jazzovém večeru Karla Krautgartnera 2013.Připravil a uvádí Max Wittmann ml.Připravilo Brno.

SOBOTA 17. 5. 2013

1.00, Jazz World LiveChris Barber Jazz Band v Brně. Koncert z března 1963.Připravil a uvádí Jan Dalecký.Připravilo Brno.

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

8.03, Tip pro jazzofilyDesku týdne vybírá Otakar Svoboda - Marty Ehrlich Large Ensemble: Trumpet in the Morning.

17.45, Jazzový podvečerSladké je žítJazz doprovází poezii, poezie doprovází jazz.Ideální androš.Pořad z veršů tragicky zesnulého undergroundového básníka Quida Machulkypřipravil a úvodní poznámku napsal Petr Motýl.Účinkují Jan Hájek a Hanuš Bor.Hudbu vybral Michal Rataj.Režie Jan Frič (43 min).

NEDĚLE 18. 5. 2013

0.06, Jazzový klubK půlnočnímu setkání s jazzem a blues zve Otakar Svoboda.

4.00, ČRo Jazz vysílá na vlnách ČRo VltavySimultánní vysílání. Modern Mainstream.

17.45, Jazzový podvečerNedělní jazzové lelkování s Alešem Bendou.

Spustit audio