Do soutěže Vesnice roku se přihlásilo 15 obcí z kraje

7. květen 2014

V letošním roce se koná jubilejní dvacátý ročník soutěže Vesnice roku. O prestižní titul se bude ucházet 15 obcí z Karlovarského kraje. Vítěz bude známý v druhé polovině září.

Chebsko budou reprezentovat obce Dolní Žandov, Krásná, Poustka, Stará Voda a Valy. Karlovarsko zastoupí Andělská Hora, Krásné Údolí, Nové Hamry, Otovice, Sadov, Smolné Pece a Valeč. Ze Sokolovska se soutěžního klání zúčastní Dolní Rychnov, Krajková a Lomnice.

„Cílem soutěže je snaha o povzbuzení obyvatel venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnění rozmanitosti a pestrosti uskutečňovaných programů obnovy vesnic a upozornění veřejnosti na význam venkova,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Všechny přihlášené obce budou nejprve hodnoceny v krajském kole. Hodnotitelská komise se zaměří na společenský život v obci, aktivity občanů, podnikání, péči o stavební fond a obraz vesnice, občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péči o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci nebo péči o krajinu.

Do celostátního kola postoupí pouze jedna obec z Karlovarského kraje, která získá zlatou stuhu. Vítěze celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2014 pak oznámí ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová 20. září v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem.

Soutěž byla poprvé vyhlášena v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice a zaštiťoval ji Spolek pro obnovu venkova. V současnosti je podporována Ministerstvem pro místní rozvoj, Svazem měst a obcí, Ministerstvem zemědělství a řadou dalších institucí a spolků. Vítězem loňského krajského kola se stala obec Hájek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio