Rusové propadli anglickému kriketu

7. květen 2014

Lenin a Stalin by se zděsili, ale nemyslitelné je skutečností: kriket coby nejoblíbenější zábava anglické buržoazie se nezadržitelně šíří i v Rusku. Ačkoli tato míčová pálkovací hra se objevila v Petrohradě už na konci 19. století, bolševici s ní rázně zatočili.

Preferovali raději skandinávské gorodky, které rád hrával například zmíněný Lenin. „Po rozpadu Sovětského svazu však nastala renesance kriketu,“ píše anglickojazyčný deník Russia beyond the Headlines.

Organizace Ruský kriket podle listu začala systematicky budovat základnu domácích hráčů, protože dosavadní moskevská Jednotná kriketová liga sdružovala spíše hráče z cizích zemí. A zdá se, že úsilí nese první ovoce.

Hra se například uchytila v Batajsku poblíž Rostova na Donu, přes tisíc kilometrů od Moskvy. Místní nadšenec Konstantin Kizijavka objednává pálky a vybavení z Británie či Indie, a kozácké týmy hrají vlastní verzi hry s tenisovým míčem, zpevněným lepicí páskou.

„Tato hra je dokonalou napodobeninou lidského života, směstnaného do pouhých pěti dní,“ řekl listu Viktor Suchotin z organizace Ruský kriket.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio