Novodobí zlatokopové těží dotace v zemědělství

8. květen 2014

Spekulanti skupují na Vysočině zemědělskou půdu. Na pozemcích však nehospodaří, ale pouze vybírají od státu dotace. Tento fenomén se rozmohl po celé České republice a v současné době se dostává už i do našeho kraje. V pořadu Narovinu jsme o tom mluvili s nezávislým senátorem a bývalým prezidentem Agrární komory Janem Velebou.

„Když se nastavovaly dotace před sedmi lety, tak zvítězilo lobby těch, kteří si to prosadili, tak to je,“ připouští Veleba, ale jedním dechem dodává, že v současné době tyto možnosti pomalu končí, protože Ministerstvo zemědělství připravuje novou reformu. „Ta nová reforma, ta je vyjednaná tak, že toto už možné nebude. I když v současné době je v zákulisí veden obrovský souboj o to, aby to pokračovalo. Já si myslím, že tento vývoj zkrátka už skončí.“

Na současná nevýhodná pravidla nejvíce doplácejí poctiví farmáři, kteří se snaží skutečně něco vyrábět, chovat dobytek a pěstovat obilí. Dávají na Vysočině práci až pětině lidí, přesto ale nejsou finančně podporováni. Naproti tomu spekulanti s pozemky, kteří na půdě ve skutečnosti nehospodaří, kasírují od státu nemalé peníze. Ty navíc do zemědělství ani do zaměstnanosti zpátky nevracejí, ale využívají je převážně ke své osobní spotřebě.

„Jsou to skupiny movitých lidí, jsou to skupiny, za kterými stojí různí bohatí právníci, různí bohatí lidé z Prahy, ale nejenom z Prahy a je potřeba aby se tomu stát věnoval, protože těmto skupinám vůbec nejde o zemědělství, ale jenom o těžení dotací,“ stojí si za svým Jan Veleba, nezávislý senátor za Havlíčkobrodsko a Chrudimsko.

Pokud vládou projde nová reforma, tak zemědělci, kteří skutečně hospodaří, zaměstnávají lidi a chovají hospodářská zvířata, mohou mít podpory až dvojnásobné, možná i větší.

autor: Michal Malý
Spustit audio