Malé samolepky pomáhají ve Varech nevidomým cestujícím

9. květen 2014

Od začátku letošního roku jsou všechny zastávky v Karlových Varech opatřeny hliníkovou samolepkou s informacemi psanými braillovým písmem. Lépe orientovat se tak mohou nevidomí, slabozrací i lidé se zbytky zraku. Z cedulky se dozvědí, na jaké právě stojí zastávce, jakým směrem z ní odjedou a telefonní číslo, na kterém jim operátorka sdělí, v kolik hodin autobus pojede.

„Jedná se o malou, relativně lacinou samolepku, která přináší velkou pomoc," říká karlovarský radní Libor Šembera.

Právě on před nedávnem zastupoval vedení města na slavnostním udílení výročních cen Národní rady osob se zdravotním postižením v sále hotelu Pyramida v Praze, společně s Jiřím Tluchořem z Dopravního podniku Karlovy Vary, který zajišťuje městskou hromadnou dopravu ve městě.

Za informační štítky na karlovarských zastávkách byly Karlovy Vary nominované na prestižní cenu v I. kategorii – kategorii veřejných institucí, kterou nakonec získala Národní galerie v Praze.

Vítězové měli samozřejmě radost z ocenění své práce, o nějakém zklamání však nemohla být řeč ani mezi ostatními nominovanými. „Máme radost především z toho, že můžeme části našich spoluobčanů jejich život ve městě usnadnit," míní Šembera.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio