Během 20 let jsme se dostali na špičku, říká ředitel maratónu v Praze Václav Skřivánek

11. květen 2014

Víte, proč je zajímavý maratón na asfaltu v centru města? „Má své kouzlo, díváte se na památky a časomírou sledujete výkon,“ popisuje ředitel Volkswagen Maratonu Praha Václav Skřivánek. A jeho slova potvrzuje i letošním zájem – 10 tisíc běžců vyprodalo závod čtyři měsíce dopředu. Pozadu s účastí nebyl ani rodinný minimaratón, jehož patronkou byla Kateřina Neumannová. Oba zavítali do speciálního mobilního studia Radiožurnálu.

„Pro běžce jsme připravili dvakrát více kapel, aby se mohli těšit z většího zážitku,“ popisuje přípravy na jubilejní 20. výročí maratónu Václav Skřivánek. Svou radost neskrývá zejména z letošní účasti. „Dříve jsme stěží vyprodali závod, nyní se to povedlo čtyři měsíce dopředu,“ dodává.

Ve srovnání s jinými městy je pražský maratón poměrně mladý, ale během 20 let se stihl dostat na špičku. „Musíme stále dodržovat všechny standardy, aby vše probíhalo správně,“ vysvětluje.

Ale nejde jen o samotný závod, který běžce láká. „Praha hraje obrovskou roli. Proběhnout se místy, kde jindy jezdí auta, má své kouzlo. Běžci cestují do různých měst, aby se také podívali na památky,“ míní. A jak se během let proměnil zájem o běhání v Česku? „Výrazně. Na náplavce nebo po ulicích vidím, jak stále někdo běhá,“ chválí.

Kateřina Neumannová: Běhejte s dětmi!

Pro rodiny s dětmi, ale i pro ty, kteří nechtějí závodit s časem, byl připraven rodinný minimaratón. Čtyřkilometrového okruhu v centru města se zúčastnilo více než 800 lidí.

Běžci Pražského maratonu 2014 na Karlově mostě

„Běhat s dětmi je občas to nejlepší, co pro ně můžeme udělat,“ doporučuje patronka minimaratónu Kateřina Neumannová. Olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích, která absolvovala trasu se svou dcerou Lucií, ale preferuje sportování v přírodě.

„Tato akce sport popularizuje, jinak asfalt a beton nejsou na běhání nejlepší,“ míní s tím, že nalézt motivaci pro běhání není složité. „Po sportování se člověk cítí dobře, to by mělo stačit,“ říká.

Co všechno nabídl letošní pražský maratón pro běžce? A v čem je přínosné běhání rodin s dětmi? I to jste mohli slyšet ze speciálního mobilního studia na Staroměstském náměstí mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio