Praha se v podstatě osvobodila sama, tvrdí historik Uhlíř

9. květen 2014

Němci vraždící vlastního vůdce i zbaběle ustupující z Prahy. Radši se vzdát Američanům než těm Sovětům. Obraz druhé světové války se za posledních 40 let dost změnil.

Obecně se třeba dlouho tvrdilo, že Pražské povstání bylo ukončeno příjezdem sovětských tanků v prvních hodinách 9. května 1945.

Historik Jan Boris Uhlíř a Stanislava Lekešová

„Barikády byly ale otevřeny 8. května 1945 v 18:00 a německé jednotky začaly ustupovat přes Prahu k americkým liniím,“ vyvrací několik let zažitý názor historik Jan Boris Uhlíř. „Očekávali tam lepší zacházení než z rukou Rudé armády.“

Neznamená to ale, že by tu nezůstali fanatici a nešťastníci, co nestihli ustoupit: „Docházelo k lokálním šarvátkám. Rudá armáda byla na Václavském náměstí v 10 hodin ráno. Její ztráty potom, kdy se dostali na území Prahy, byli minimální.“

Klíčová Normandie

Vylodění v Normandii, sektor tzv. Omaha Beach

Po vylodění spojenců v Normandi, přestala řiada německých důstojníků věřit ve vítězství. Na Hitlera byl neúspěšně spáchán atentát. „Myslím, že pán Bůh chtěl, aby dospěl až k hořkému konci, protože si na toho Boha hrál,“ říká Uhlíř.

Záměry atentátníků byly jasné: pokusit se zachránit Říši, aniž by na její území vstoupila noha vojáka Rudé armády. Řada z nich se tak snažila o Hitlerovu likvidaci už od roku 1940. Je ale otázka, jestli by s nimi západní státy vůbec chtěly jednat.

Vůdce je mrtev

Hitler spáchal sebevraždu 30. dubna 1945. Když Češi zjistili, co se stalo, vypuklo v Přerově vypuklo povstání. Němci tam ale byli připravení a rychle ho potlačili.

Praha pak začala 4. května 1945 sundavat německé nápisy, zamalovávat je a zajímat první německé vojáky.

Vyjednavači české protektorátní vlády se k Američanům ani nedostali a K. H. Frank začal lavírovat. Nakonec vybral z banky protektorátní prostředky a 8. května uprchl na Západ.

V té době už bylo povstání v plném proudu. Další z protektorátních ministrů, ministr školství Emanuel Moravec, spáchal sebevraždu, ostatní ministři byli zadrženi a moc v Praze převzala Česká národní rada.

Generál Kutlvašl

Logo

Za války byla celá řada generálů, která od začátku první dnů okupace šla do odboje. Málo se ví, že jsme měli větší ztráty v rámci generality než Poláci. Padlo nebo bylo popraveno 26 generálů. Muži svlečení z uniforem byli stavěni před popravčí čety a byli na to hrdí.

V průběhu Pražského povstání došlo k pomoci Vlasovců. Kutlvašl byl postaven před soud, odsouzen na doživotí a amnestován až po 10 letech.

Jan Boris Uhlíř je autorem řady monografií, z nichž nejvýznamnější a nejoceňovanější je Protektorát Čechy a Morava v obrazech. „Překvapilo mě, jak málo je vytěžen fotoarchiv ČTK. Tam jsou úžasné záběry fotoreportérů od začátku okupace až do povstání. I co se týče povstání.“

Fotografie prý vydá za tisíc slov. „Já jsem byl nadšen, co vše se podařilo najít. Spoustu věcí jsem se dozvěděl nově. Třeba jak byla Praha zajímavá pro německou generalitu.“

autor: zk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka