Aynur Dogan - Hevra (Together)

18. červenec 2014

V dnešní Mozaice bude znít hlas kurdské zpěvačky pocházejíc z Turecka, Aynur Dogan. Roku 2011, když vystupovala v Istanbulu, zařadila po turecké písničce skladbu s kurdským textem - a skupina diváků po ní začala házet předměty. Aynur po tomto incidentu odjela z Turecka a následující dva roky vystupovala jen v cizině.

Kurdové tvoří etnické menšiny na území několika navzájem sousedících zemí - Turecka, Iránu, Iráku a Syrie. Navzdory tomu, že nemají vlastní stát, řada Kurdů vynikla ve filmu, hudbě i dalších tvůrčích disciplínách. Zpěvačka Aynur Dogan se narodila na východě Turecka, vystudovala hudební školu v Istanbulu a zpívá jak turecky, tak i v kurdštině. Díky tomu se často dostává do konfliktu s politickými autoritami. Její album bylo například před devíti lety v jedné turecké provincii jistou dobu zakázáno. Své poslední album natočila Aynur Dogan s renomovaným španělským producentem Javierem Limónem, který spolupracoval s takovými osobnostmi jako je Paco de Lucía či Wynton Marsalis. Album nazvala Hevra, což v kurdštině znamená Spolu. Průrazné tóny Limónovy kytary otevírají úvodní skladbu alba, Bariéra.

Aynur vyrůstala v kurdské komunitě, která vyznávala výrazně liberální odnož islámu, zvanou alevi. Někteří Alevité dokonce nečtou korán a nemají modlitební knížku, ale o to větší důraz kladou na poezii, hudbu a tanec. Už v době Osmanské říše byli pronásledovaní, utíkali do hor, a protože díky tomu ztratili vzájemný kontakt, jejich tradice se silně diferencovaly. Aynur tvrdí, že právě Alevitské pojetí života výrazně přispělo k tomu, že se stala zpěvačkou.

Propojení kurdské zpěvačky Aynur se španělským producentem Xavierem Limonem, s nímž nahrávala své poslední album, není jen souhra náhod. Xavier Limon má velmi blízko k flamencu, jehož kořeny leží v na asijské půdě - a to v Indii, odkud je do Evropy přinesli romští kočovníci. V Turecku, kde se Aynur narodila, je flamenco velmi populární, jižní temperament této hudby je Turkům i Kurdům velmi blízký.

V dnešní Mozaice zazní například skladby: Pes Nare, Urmiye, Tobedarim, Reng Esmere.

Spustit audio