Magické snímky Jiřího Stacha v retrospektivě připravila Galerie Ztichlá klika

12. květen 2014

Tvůrčí práce Jiřího Stacha se až na pár ilustračních počinů odvíjí jen tak, mimochodem, z čiré potřeby tvořit a hrát si. Výstavu Jiří Stach / Kresby, koláže a jiné práce z let 1964-2013 potrvá v Galerii Ztichlá klika v Betlémské ulici na Starém Městě v Praze do 4. června.

Absolvent FAMU Jiří Stach se po skončení školy živil jako reklamní a propagační fotograf pracující například pro podniky zahraničního obchodu. Možná odtud plyne jeho pozitivní vztah a cit pro obyčejné věci. Fotograf Jiří Stach dokáže z kořene petržele, několika mrkví, hrušek, jablek či kedlubny - vykouzlit tajemné, humorně mystifikační světy - magické fotografické obrazy. Kromě toho také kreslí, dělá koláže a píše krásné kaligrafické texty, kterými občas doplňuje i své surreálné fotografie.

Magie tvořená světlem, perem i tužkouJiří Stach ale nekreslí jen světlem na citlivou vrstvu černobílého filmu, nýbrž i tužkami a pery - a to buď do sešitů, v nichž si vede deníky, či na volné papíry nebo rovnou do fotografií. Navíc do snímků často intervenuje psanými, bezmála kaligraficky vyvedenými, málokdy však čitelnými poznámkami, případně takové poznámky umisťuje vedle fotografického obrazu.

Fotografie a koláže „dokreslují“ knihyOd roku 1972 pracuje jako fotograf na volné noze. Po roce 1970 doma nemohl vystavovat – pouze v zahraničí, mimo jiné v prestižních Cannon gallery v Amsterdamu, nebo Vision gallery v San Francisku a dalších světových galeriích. Jeho fotografie jsou součástí sbírky pražského UMPRUM muzea a mnoha soukromých sbírek. V roce 2006 vyšel soubor jeho díla v knižní podobě pod názvem Natura Magica. V nakladatelství Meander vycházejí knihy s jeho ilustracemi, Velká cesta malého pána, naposledy kniha Tomáše Zahrádky, Dědeček.

Spustit audio