Made in Japan

12. květen 2014

Jaké podoby má současná japonská popkultura? Tématem Čajovny budou japonský komiks aka manga, anime a (hraný) film v kontextu fenoménů jako kočička Hello Kitty, pornografie (animované i hrané) i forem tradičního japonského umění.

Hosty čtvrteční Čajovny 15. května budou Anna Křivánková, Jiří Flígl a Antonín Tesař, spoluautoři nově vycházející publikace Made in Japan. Nalaďte si nás!

Nakladatelství Labyrint rozjelo edici Fresh Eye. Ta se orientuje na vizuální kulturu a po prvním svazku Jak rozpoznat odpadkový koš (Václav Hájek) přichází se sborníkem o současné japonské (pop)kultuře. Karel Veselý, Anna Křivánková, Antonín Tesař, Jan Miškov, Jiří Flígl v několika kapitolách mapují fenomény japonského filmu, anime, mangy, videoher a fanouškovské komunity otaku, a to v jejich specifičnosti i vzájemné provázanosti. Výtvarně pěkně provedenou knihu uvádí text Jana Sýkory, který tyto vizuální projevy zasazuje do sociokulturního kontextu současného Japonska.

Made in Japan – Labyrint Fresh Eye from FunkFu on Vimeo.

Podívejte se na ukázky:

Tímto filmem vloni ohlásil odchod ze scény legendární animátor Hayao Miyazaki, autor anime filmů jako Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie.

Takto vypadá tvorba japonského studia 4C, o kterém ve sborníku Made In Japan píše Antonín Tesař.

Víc informací o studiu najdete zde.

V pořadu mluvíme taky o fanoušcích japonské kultury (otaku) v Česku, Evropě i samotném Japonsku a o jejich vlivu na japonskou produkci v mainstreamu i mimo něj. Podívejte se na dokument True Otaku, který tento fenomén přibližuje.

V pořadu zazní hudba japonských autorů, jako jsou Kazumasa Hashimoto a Shugo Tokumaru.

 

Made in Japan by Karl76 on Mixcloud

Poslouchejte ve čtvrtek 15. května od 19 hodin.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio