Žižkov se ve středu stane centrem Noci literatury

13. květen 2014

Současnou evropskou, ale i brazilskou a izraelskou tvorbu představí zítřejší Noc literatury. Veřejná čtení spojená s neobvyklými prostory nebo zážitky pořádají od roku 2006 Česká centra, a to v deseti světových metropolích a na 24 místech Česka.

Čtení probíhají paralelně na všech místech od 18.00 do 23.00, začátky vždy v půlhodinových intervalech. Poslední čtení začne ve 22.30. Místa jsou situována blízko sebe, aby jich návštěvníci akce stihli za večer navštívit co největší počet.

V podání českých herců zazní práce Linn Ullmanové, Christiana Krachta nebo třeba izraelského prozaika Etgara Kereta. Četba je situována do neobvyklých lokací, například bunkru, kaple nebo někdejšího nevěstince.

Organizátoři letos zařadili na program i tanec. V divadle Ponec doprovodí četbu románu „Neviditelný strážce“ od Dolores Renondo taneční vystoupení Zuzany Sýkorové a Jany Vrány.

Literatura ve světě i v regionech

Noc literatury se odehraje kromě Prahy ve spolupráci se Svazem knihovníků také ve 23 dalších městech České republiky: Březnice, Česká Lípa, Cheb, Chrudim, Hlinsko, Kadaň, Karlovy Vary, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov, Litoměřice, Milín, Nové M. n. Metují, Olomouc, Plzeň, Prachatice, Rožnov p. Radhoštěm, Tábor, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Vsetín, Vyškov, Železná Ruda.

Ze zahraničí se připojí například Amsterdam, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava, Dolný Kubín, Yerevan, Kiev, London, Munich, Pernik, Plovdiv, Senec, Sofia, Trenčín, Varna, Veliko Tărnovo, Vienna nebo Žilina.

autoři: zvl , Karel Kratochvíl
Spustit audio