Muzikál Odpoutaný Vaněk je poctou Václavu Havlovi. A velmi americkou poctou

Václav Havel je bezesporu nejpopulárnějším a nejznámějším Čechem ve Spojených státech. Jeho divadelní alter ego má teď za sebou i úspěšnou muzikálovou premiéru na americkém kontinentu. Odpoutaný Vaněk zpívá, tančí a rozjímá – v amerických kulisách i rytmech. Co nevidět se podívá i do Prahy.

„Chtěla jsem, aby americké publikum pochopilo, čím Václav Havel procházel, zvlášť během pobytu ve vězení. A protože jsme v Americe, přizpůsobili jsme i formát,“ vysvětluje autorka a režisérka představení Odpoutaný Vaněk Susan Galbraithová, proč má představení muzikálovou podobu.

„Vaněk je typicky česká postava, i když jeho prožívání je velmi univerzální. Proto se ho režisérka rozhodla otevřít světu, přizpůsobit Americe. Tomu odpovídá i žánr,“ doplňuje skladatel Maurice Saylor, který složil hudbu k představení za rekordní dva měsíce.

Čtěte také

Jak podotýká, od současných velkých broadwayských show je Odpoutaný Vaněk na míle daleko. Jeho pojetí je komornější a o to nekonvenčnější.

„Hudba má podobu klasického amerického muzikálu, tedy jeho starší verze, ale jsou v ní i prvky muziky, která doprovází němý film,“ vysvětluje Maurice Saylor.

Částečně Havel, částečně Vaněk. A velmi americký

Představení je tak poctou Václavu Havlovi, jehož Vaňka si pro své divadelní kusy dříve vypůjčili například i dramatici Samuel Beckett nebo Tom Stoppard. Připomíná ale i to nejlepší z americké klasiky – muzikál a situační komedii.

Václav Havel objektivem Tomki Němce

Vaněk a tři jeho jevištní partneři – manželka Eva, herec Landovský a půvabná blond svůdkyně – zpívají a tančí, ale také rozjímají nad absurditou okolního světa a rolí, které jim přiřadil. „Hrát Vaňka je na prvním místě obrovská zábava a potěšení,“ pochvaluje si představitel hlavní role Drew Valins.

Jak moc americké reálie ústřední postavu Havlových aktovek změnily? „Náš Vaněk je částečně Havel, částečně má v sobě jeho Ferdinanda Vaňka. Je ‚odpoután‘ – uvolněný a odvázaný, dokáže šaškovat a být komický, je jednoduchý, ale zároveň velmi hluboký a opravdový,“ říká.

Čtěte také

„Planou v něm naděje, sny a ideje o svobodě, je optimista – v tom je mimochodem velmi americký,“ dodává Drew Valins, který nemá pochyby o tom, že úvahy Václava Havla o odcizení, odloučení od společnosti a ztrátě identity jsou relevantní i pro současné americké publikum.

Odpoutaný Vaněk se představí i v Česku

S tím souhlasí i režisérka Galbraithová. „Představení se snaží připomenout jednu z Havlových hlavních myšlenek: zodpovědnost každého člověka dělat nezávislá rozhodnutí a slova podpírat činy. Na závěr se hrdinové ptají: Co si počneme, až konečně dostaneme svobodu? A s otázkou se obracejí i k publiku,“ prozrazuje Susan Galbraithová.

Kromě toho amerického bude mít šanci se nad ní zamyslet i české publikum. Už za dva týdny se Odpoutaný Vaněk předvede na pražském Fringe Festivalu.

autor: lek
Spustit audio