Čeští skokani na lyžích s koučem Schallertem intenzivně trénují také cizí jazyk

14. květen 2014

Ovládat cizí jazyk je v dnešní době v podstatě pro každého člověka obrovskou výhodou. V případě českých skokanů na lyžích ale něco takového začíná byt dokonce nezbytně nutné. Poté, co reprezentační tým znovu převzal po Davidu Jiroutkovi Rakušan Richard Schallert, staly se němčina, popřípadě angličtina ‘úředním jazykem‘ všech společných tréninků.

Na trénincích teď čeští skokani na lyžích dostávají pokyny ke všem cvikům v němčině. Není divu, od konce dubna vše probíhá pod dohledem staronového kouče Richarda Schallerta, s jehož mluvou prý ale nikdo z týmu nemá problém.

„Já jsem se německy naučil celkem dobře už tenkrát, před těmi pěti, šesti lety. A moc jsem toho nezapomněl, něco samozřejmě musím osvěžit, ale nějaké problémy v komunikaci nemáme. Už víme, o čem si povídáme, nebo co chceme změnit, takže tohle je pro mě pozitivní a v tom si rozumíme,“ připomíná Roman Koudelka, že stejným způsobem musel se svým trenérem komunikovat také v minulosti.

Schallert totiž vedl český tým už v letech 2006-2009. Rakušana v roli kouče už proto zažil také Jan Matura, a i on na tréninku všemu rozumí. „Tím, že se hodně pohybujeme v Rakousku a v Německu na závodech, tak většina z nás mluví obstojně. Takže komunikace není nějakou překážkou,“ myslí si Matura.

A že v týmu jazyková bariéra prakticky neexistuje, potvrzuje i sám Richard Schallert. „Ne, myslím, že v tom není problém. Většina z kluků umí velmi dobře německy. Navíc si myslím, že i tohle jim pomůže, protože když přijedou do zahraničí, mohou být v kontaktu i s jinými závodníky,“ vysvětluje padesátiletý trenér, který by měl u české reprezentace působit až do olympijských her v roce 2018.

A jeho cíl je jasný, u svých svěřenců chce vidět především větší výsledkovou vyrovnanost a pochopitelně co nejvíce umístění na předních příčkách.

„Po fyzické stránce máme na čem pracovat, ale technicky jsme na velmi dobré úrovni. Obecně chci kluky dostat na takovou úroveň, aby se na podium nedostávali pouze v těch závodech, ve kterých budou mít štěstí. Můj hlavní cíl je, aby měli opravdu stabilní výsledky ve Světovém poháru,“ říká Schallert.

A jak jinak se k vytyčenému cíli přibližovat, než tvrdým tréninkem. Z angažování rakouského kouče jsou ale i tak čeští skokani nadšení.

„Myslím, že tréninky jsou docela ostré, hodně po nich bolí nohy. Snažíme se zapojovat i techniku, takže jsme teprve na začátku, ale mám z toho strašně dobrý pocit. Já jsem si s Richiem (Schallertem) padnul do oka už tenkrát, jak po trenérské stránce, tak po té lidské. Proto jsem strašně rád, že k nám přišel a že tady bude,“ dodává Roman Koudelka.

autor: David Nyč
Spustit audio