Nemoc mladých? Roztroušená skleróza, seznamte se

14. květen 2014

Třicetiletá Veronika Matějčková onemocněla roztroušenou sklerózou před čtyřmi roky. Absolventka sportovního managementu a marketingu musí nyní k pohybu používat francouzské hole. „Ereska“ dělá totiž život nepředvídatelným. Jako v roce 2010, kdy Veroniku znenadání začalo tlačit za levým okem. V nemocnici potom lékařka k Veroničině hrůze diagnostikovala nádor na mozku.

Druhý den přišla paní doktorka a říká mi, víte, co je to roztroušená skleróza? A já jí odpověděla, že to mají asi důchodci, a ona na to: bohužel, to máte vy. Po týdnu, co jsem tam byla, jsem všem volala, že je to v pohodě, že mám jenom nějakou blbou sklerózu, nemám nádor. To jsem ještě nevěděla, co to je za svinstvo,“ vzpomíná a omlouvá se za silnější slova.

Lucie Suchá vede fyzioterapeutické pracoviště pro pacienty s roztroušenou sklerózou ve fakultní nemocnici na Karlově náměstí. RS centrum má celkově zaregistrováno 4000 pacientů, celkem jich je v ČR asi 18 tisíc. Představa, že tato nemoc postihuje hlavně staré lidi, je naprosto mylná. „Vyskytuje se prakticky v každém věku, ale nejčastěji začíná mezi 20. a 30. rokem života a bohužel nejsou výjimkou i mladší pacienti, náctiletí. Opravdu se nám osvědčily hlavně skupinové terapie,“ říká. Vedle lékařů, individuální i skupinové fyzioterapie existuje v RS centru také psychoterapie nebo sociální pracovníci. Právě tohle dělá z RS centra na Karlově náměstí nejlepší v České republice. „Snažíme se soustředit na prevenci a zaměřovat se na mladé,“ dodává Suchá.

Proč si ale záhadné chronické autoimunitní onemocnění vybírá hlavně mladé lidi v tom nejproduktivnějším věku? „Myslím, že kromě dalších faktorů je RS opravdu ovlivňována tím naším hektickým životním stylem. Mnoho pacientů popisuje, že předtím než jim RS byla diagnostikována, tak měli období stresu, trávili hodně času v práci.“ Ohroženou skupinou jsou podle ní také studenti. „Spousta pacientů popisuje první ataku v době maturity nebo v době státnic,“ říká.

03121353.jpeg

Nejdůležitější při onemocnění RSkou je včasná medikace. Dvakrát častěji od lékaře s touto diagnózou také odcházejí ženy. Nemoc napadá každého jinak, právě Veronika je obětí její velice agresivní formy. „Já si připadám, že jsem lepší a lepší, a v tom mi pomáhá i to, že zaměstnání mám,“ vysvětluje Veronika, která pracuje dva dny v týdnu v Českém rozhlase v rešeršním oddělení. „Nemůžu pracovat osm hodin denně, to nezvládnu.“

Doma cvičila kvůli rehabilitaci jógu, ráda zajde na kafe, stýká se s přáteli, kteří se k ní podle jejích slov chovají stále skvěle. „Přítele mám, ale nevím, jak dlouho to se mnou vydrží, ale je to někdo, koho znám už od studií, dlouho. Těžko by se mnou začal žít někdo nový, zdravý,“ říká. Přála by si, aby se o nemoci vědělo víc, a upozorňuje mě na 28. května, kdy je Světový den roztroušené sklerózy. Tenhle rok mu vévodí zelená, barva naděje. Obarvěte si proto na podporu Facebook, oblečte si oblíbené zelené tričko. Nebo sledujte náš Facebook!

03121355.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.