Záznam unikátní předvolební debaty #TellEUROPE

20. květen 2014

Ve čtvrtek 15. května Český rozhlas Plus odvysílal debatu #TellEUROPE (Řekni Evropě...), která předchází volbám do Evropského parlamentu.

Prostřednictvím přenosu Evropské vysílací unie mohli poprvé v historii EU evropští voliči klást otázky pěti kandidátům, kteří se ucházejí o post předsedy Evropské komise. Je to důležité i proto, že výběr politiků do této vlivné funkce se má poprvé odvíjet od výsledků evropských voleb.

Český rozhlas Plus jako jediný v České republice získal unikátní příležitost podílet se na debatě spolu s několika desítkami dalších evropských vysílatelů, mezi kterými jsou britská BBC, německé ZDF a ARD a Deutsche Welle, italská RAI, rakouská ORF, francouzský rozhlas i televize a další. Webu plus.rozhlas.cz diskusi nabídl v přímém televizním přenosu.

Debatu, která trvala 90 minut a byla simultánně tlumočena do češtiny, vedla respektovaná moderátorka italské televize RAI Monica Maggioni společně s Conorem McNallym, mladým novinářem irského vysílatele RTÉ, který se zaměřuje na obsah sociálních médií.

Český rozhlas Plus odvysílal debatu kandidátů na předsedu Evropské komise od 21:00 do 22:30, na webu plus.rozhlas.cz ji streamoval v přímém videopřenosu.

Před ní, ve 20:40, zařadil speciál o významu evropských voleb pro Českou republiku, pravomocích evropských institucí a profilu kandidátů na předsedu Evropské komise.

Hosty debaty speciálu zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska, jeho předchůdce ve funkci Pavel Novák a dřívější berlínský spolupracovník ČRo a autor knihy Srozumitelně o Evropské unii Jaroslav Šonka. Moderuje Martina Mašková.

Od 22:30 pak debatu kandidátů na předsedu Evropské komise okomentovali znalci evropské problematiky Pavel Novák a Ondřej Houska. Moderuje Martina Mašková. Záznam si poslechněte zde.

Otázky ze všech členských zemí organizátoři debaty sbírali na Twitteru, společný hashtag byl #TellEUROPE.

Účastníky debaty byli Martin Schulz, stávající předseda Evropského parlamentu reprezentující socialisty, Jean-Claude Juncker, kandidát Evropské lidové strany, Guy Verhofstadt za liberální frakci, Ska Kellerová, která reprezentuje evropské zelené, a Alexis Tsipras, kterého si vybrala Evropská levice.

1. Úvod debaty





2. Pocta
 Jeanu-Lucovi DEHAENOVI, bývalému belgickému premiérovi. Vyjádření Martina SCHULZE a Guye VERHOFSTADTA





3. Úvodní projevy kandidátů: Jean-Claude JUNCKER, kandidát Evropské lidové strany, Martin SCHULZ, stávající předseda Evropského parlamentu a kandidát evropských socialistů, Guy VERHOFSTADT, kandidát liberální frakce, Ska KELLEROVÁ, kandidátka evropských zelených, a Alexis CIPRAS, kandidát evropské levice.






4. První téma – evropská finanční krize a její dozvuky





5. Druhé téma – mezinárodní politika





6. Třetí téma – Evropa a její sociální a etické otázky






7. Závěrečná prohlášení kandidátů

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.