Ovesné cookies

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 250g másla
  • 500g hnědého cukru
  • 5g soli
  • 125g vejce (2ks)
  • 10g vanilkového extraktu
  • 30g plnotučného mléka
  • 375g hladké mouky
  • 15g prášku do pečiva
  • 8g sody na pečení
  • 312g ovesných vloček
  • 250g rozinek

 

Postup:

  • Lehce vyšleháme máslo s hnědým cukrem a solí
  • Pomalu za stálého míchání přilijeme vejce smíchané s vanilkou a mlékem
  • Nakonec vmícháme pomocí stěrky suché ingredience smíchané dohromady  
  • Uhněteme kompaktní těsto, které rozdělíme asi na čtyři díly a vyválíme z něj válečky o průměru asi 5cm
  • Zabalíme jej do fólie a necháme na tácku zatuhnout - odpočinout v ledničce
  • Pak z nich nakrájíme asi 5mm silné plátky, které položíme s menším rozestupem na pekáč vyložený peč. papírem, vložíme do trouby rozehřáté na 180-190°C a pečeme asi 10-12minut
  • Po upečení vyndáme, necháme chvilku vychladnout, vytvrdnout a dáme na mísu
  • Můžeme použít třeba jen jeden váleček a ostatní dát do mrazáku
  • Váleček pak můžete kdykoliv vyndat, nechat povolit, nakrájet sušenky a upéct vždy čerstvé
  • Z těsta též můžete tvarovat jednotlivé stejnoměrné kuličky, které pak položíte na pečící papír, trochu zmáčknete a pečete, docílíte tak klasičtějšího tvaru cookies
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.