Před 25 lety byl Václav Havel propuštěn z vězení, aby byl poté znova zatčen

17. května 1989 vyšel z pražského vězení na Pankráci Václav Havel. Na svobodu se podmíněně dostal poté, co si odpykal polovinu osmiměsíčního trestu. Byl zatčen a odsouzen za pobuřování kvůli dění během lednového Palachova týdne.

O Havlově propuštění rozhodla samosoudkyně obvodního soudu pro Prahu 4 dopoledne. Zasedání se konalo přímo v prostorách věznice.

Informace o propuštění se objevila tentýž den ve zpravodajské relaci Československého rozhlasu: „Václav Havel uvádí, že plní úkoly, vzorně se chová a trest splnil svůj účel převýchovy pachatele. Podobně jeho chování charakterizuje i náčelník útvaru Sboru nápravné výchovy.“

Podle autorky zprávy redaktorky Dagmar Čermákové byli přímo v soudní síni domácí i zahraniční reportéři a také zástupci Výboru československé veřejnosti pro lidská práva. „V následujících měsících musí Václav Havel prokázat, že jeho slib vést řádný život nebyl jen účelovým verbálním prohlášením,“ dodala.

Tlak veřejnosti v zahraničí sehrál své, myslí si advokát Josef Lžičař

Václav Havel byl z vězení propuštěn po protestech v zahraničí a na žádost, za kterou se postavila nejen jeho rodina. Podnět podepsaly více než tři tisícovky lidí. Zbytek trestu, tedy tři měsíce a 29 dní, mu byl odložen na dobu 18 měsíců.

Havlovým advokátem byl i v tomto případu Josef Lžičař. „Domnívám se, že nepochybně šlo o tlak veřejnosti ze světa. Atmosféra roku 1989 byla naprosto jiná a nedala se srovnávat s 80. léty,“ vzpomíná dnes.

Už tři hodiny po svém propuštění přijímal Havel desítky přátel a poskytoval ve svém bytě sérii rozhovorů zahraničním novinářům. Verdikt o propuštění ho prý tolik nepřekvapil.

Čtěte také

Komentoval jsem situaci, kterou jsem neznal, vzpomínal Václav Havel

Změna atmosféry se podle Josefa Lžičaře projevovala v přístupu některých policistů: „Případ vyšetřoval jistý podplukovník, který dokonce i riskoval a umožňoval v průběhu výslechů rozhovory mimo rámec zákona manželce Olze Havlové.“

Václav Havel v rozhovoru pro Svobodnou Evropu přiznal, že už tyto hodiny po návratu domů pro něj byly opravdu těžké: „Vrátil jsem se z vězení a tentýž den jsem poskytl desítky stovky rozhovorů a komentoval situaci, kterou jsem neznal. Byla to chůze po tenkém ledě.“

Václav Havel byl spolu s dalšími aktivisty znovu zatčen 27. října 1989. Přestože byl nemocný, strávil v cele několik dní.

autor: luh
Spustit audio