V Mariánských Lázních zahájila sezónní provoz kabinková lanovka

16. květen 2014

Zařízení patří v Karlovarském kraji mezi unikáty. I přesto, že je zastaralá a odborníci tvrdí, že potřebuje zásadní modernizaci.

Kabinková lanovka v Mariánských Lázních vede ke známému hotelu Krakonoš. Její trasa je dlouhá přes půl kilometru a zdolává převýšení kolem jednoho sta metrů. Výstavba dráhy začala v 80. letech minulého století. Do provozu byla uvedena v začátku 90. let. Přibližně 10 let fungovala v rámci městské hromadné dopravy.

V posledním období je lanovka součástí provozu blízkých sjezdových tratí. Ty slouží v zimě lyžařům a v létě pěším turistům a jezdcům na horských kolech. Lanovka je sice teprve 22 let stará. Přesto už je už technicky za svým zenitem. A zejména elektroinstalace odpovídá standardům druhé poloviny 20. století.

Mariánskolázeňská lanovka funguje celoročně. Kromě dubna a listopadu kdy se provádí údržba. Jde o takzvanou „pulsní lanovku“. To znamená, že na laně je zavěšeno na dvou místech 5 kabinek pro čtyři osoby. Lanovka se spouští každých 15 minut, kdy kabinky vyjíždí současně z horní a dolní stanice.

V západních Čechách jde o raritu. Navíc jde o technickou zajímavost Mariánských Lázní, která je vzdálená od centra města pouhých 300 metrů. Vzhledem k datu výroby lanovka potřebuje finančně náročnou rekonstrukci, na kterou radnice nemá peníze. Lanovka zahájila sezónní provoz na začátku května. Sedm dní v týdnu jezdí od 10 hodin do 17:30 hodin.

autor: zdt
Spustit audio