Příhraniční zubaři dávají přednost rakouské klientele. Češi mají smůlu

19. květen 2014

Bolest zubů je asi to poslední, co by si lidé z jihočeského příhraničí přáli. Místní zubaři je totiž jen tak nevezmou. Dávají přednost rakouské klientele.

Objednat se k zubaři v jihočeském příhraniční není nic jednoduchého. Někteří vás nevezmou jen proto, že jste Češi. Hlavními klienty jsou totiž Rakušané, kteří platí hotově a v eurech.

Taková situace je i ve Vyšším Brodě, který je jen kousek od hraničního přechodu Studánky. I přesto, že je ve dvou a půl tisícovém městě pět zubařských klinik, jen těžko se člověk k zubaři objedná. Nejen že má smůlu nový pacient, ale i ti, kteří do této zubní kliniky dřív běžně chodili. Zajímavé je, že když jsme do ordinace lékaře Jakubčáka volali a představili se jako občan Rakouska, s objednáním nebyl problém.

Zubní klinika nebo jenom Zahnklinik?
Pro vysvětlenou jsem se vydala přímo do zubní kliniky lékaře Jakubčáka. Vysoký dům je na hlavní trase ve směru od hranic, první název je v němčině Zahnklinik, až pod ním je napsáno Zubní klinika. Proč ale rakouské pacienty berou a české ne, mi nikdo vysvětlit nedokázal. Přes recepční jsem se k zubaři nedostala. A to ani když jsem se chtěla na rozhovor oficiálně objednat předem. Vedoucí lékař nic komentovat nechtěl.

S touto situací si neví rady ani starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. Sám dojíždí za zubařem několik desítek kilometrů. Vyšebrodští mají štěstí, v poslední době začali Čechy objednávat alespoň dva zubaři. V těchto dnech se ale dostavuje pátá zubní klinika, je v centru města a na fasádě má už jen německý nápis.

Poslechněte si celou reportáž Romany Lehmannové!

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio