V karlovarské nemocnici dnes otevřou moderní dialyzační středisko

20. květen 2014

Nemocnice v Karlových Varech dnes otevře novou dialýzu. Důvodem byl dlouhodobě nevyhovující stav původních prostor ať už z kapacitních nebo hygienických důvodů.

Moderní středisko vzniklo přestavbou objektu pod bývalou nemocniční lékárnou. Náklady uhradila soukromá firma. Středisko původně pracovalo ve čtyřsměnném provozu a disponovalo pouhými 10 lůžky. V novém zařízení se jejich počet zdvojnásobí.

Na nové prostory se těší i primářka dialyzačního střediska karlovarské nemocnice Dagmar Fričová. „Nejvíce se těšíme, že budeme moci vyhovět pacientům v přesunech z jedné směny do druhé a budeme moci vyhovět více pacientům, kteří sem přijíždějí do Karlových Varů na léčení, na dovolené nebo i do Jáchymova a potřebují po dobu svého pobytu dialýzu,“ říká Fričová.

Dialyzační středisko připravuje pacienty také k transplantacím. „Naším spádovým transplantačním centrem je Fakultní nemocnice Plzeň – Lochotín, ale zároveň máme pacienty na čekací listině k transplantacím i v rámci IKEMU. Zejména se jedná o kombinované transplantace například ledvin, slinivky anebo více komplikované pacienty,“ doplňuje Dagmar Fričová.

Součástí dnešního slavnostního otevření nové dialýzy v karlovarské nemocnici bude představení revoluční metody náhrady funkce ledvin, která významně snižuje úmrtnost a zvyšuje kvalitu života pacientů.

Spustit audio