Přes protesty cyklistů se kočičí hlavy v Praze vrací zpět. Neexistuje žádné projektové řízení, tvrdí jejich mluvčí

20. květen 2015

Dlažební kostky, které vadily nejen cyklistům v pražské Lazarské a Vodičkově ulici, jsou při právě probíhající rekonstrukci vraceny zpět. I když cyklisté už před lety žádali úřady o nápravu.

„Tramvajová trať patří Dopravnímu podniku a ten je odpovědný za rekonstrukci,“ vysvětlil v Ranním Plusu náměstek primátora pro oblast infrastruktury a životního prostředí Jiří Nouza.

„Je to spíš nějaké nedorozumění ... Mrzí mě, že se to řeší přes media. Stačilo by, kdyby kolegové z AutoMatu s předstihem zvedli telefon,“ tvrdí náměstek.

Upozornění, které městská cyklokomise podala Technické správě komunikací v roce 2010, zmiňuje právě toto problémové místo.

„O tomto požadavku nevím. Možná byla žádost adresována tam, kam neměla,“ soudí Nouza.

Chystá se ale zakročit: „Jediné, co mohu slíbit, je to, že se na to podíváme a zkusíme s Dopravním podnikem dojednat řešení.“

„Problém to není jen z pohledu cyklistů, ale obecně s koordinací městských investic,“ řekl mluvčí inciativy AutoMat Vít Masare.

Lazarská – Jindřišská: dočasné přerušení provozu tramvají

Nejkonstruktivnější by bylo zaměřit se na koordinaci. „Neexistuje žádné projektové řízení,“ tvrdí Masare.

„Dopravní podnik nezajímá komfort pasažérů v momentě, kdy vylezou z tramvaje, Technickou správu komunikací nezajímá komfort člověka, který vyleze za auta.“

Dlažba ve Vodičkově ulici je jedna z nejhorších v Praze, jak pro pěší, tak pro cyklisty, konstatuje mluvčí iniciativy.

Podle něj je například rekonstrukce Moskevské třídy koordinačně dobře zvládnutá, ale je to výjimka.

„Je mnohem více příkladů, i těch které se chystají, a které na tom budou mnohem hůř,“ varoval Vít Masare z iniciativy AutoMat.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.