Ruská pravoslavná církev kritizuje Eurovizi

17. květen 2014

Ruská pravoslavná církev se hned minulou neděli s velkou nevolí ozvala k tomu, když v dánské Kodani 10. května zvítězila Conchita Wurst alias Thomas Neuwirth. Připomeňme jen, že tato soutěžící se publiku i televizním divákům předvedla jako vousatá zpěvačka.

„Je to jen další článek v řetězu kulturní legitimizace hříchu v moderním světě a snaha zakotvit ve společnosti nové hodnoty a normy. Sílí proces legalizace toho, o čem Bible mluví jako o hnusu – a to bohužel v moderní společnosti není žádná novinka. Nezbývá než vyslovit lítost nad tím, že tyto tendence se odehrávají jak v kulturní, tak v právní sféře souběžně. Smutným důkazem této tendence jsou i výsledky letošního ročníku eurovizní soutěže,“ řekl minulou neděli agentuře Interfax šéf informačního oddělení Moskevského patriarchátu Vladimír Legojda.

Podle tohoto významného pravoslavného hodnostáře dochází ve světě k pokusům, a to v drtivé většině případů úspěšným, kdy v hierarchii mravních a kulturních hodnot dochází k drastickým změnám. A opět citujme: „Jinak řečeno – je to další krok, vedoucí k odmítání křesťanské identity evropské kultury.“

Na druhé straně známý ruský popový zpěvák Filipp Kirkorov, který byl členem ruské delegace na letošní eurovizní pěvecké soutěži, naopak řekl, že vítěz je vítěz a je třeba ho respektovat, ať už je to s jeho sexuální orientací jakkoli.

Ještě rázněji se vyslovili někteří ruští blogeři, kteří nesouhlasí s tím, že by vousatá žena, což je podle nich jen jistá jevištní stylizace, musela být důvodem k povyku, že „galaxie je v nebezpečí“. Většina Rusů, kteří jsou i nejvyšším politickým vedením země zejména v poslední době velmi razantně orientováni na tradiční pravoslavné kánony, by však s milou Conchitou nejraději safraportsky zatočila.

autor: ldo
Spustit audio