Rekonstrukce bývalé psychiatrie přijde nemocnici na 130 milionů

4. říjen 2004

Zhruba 130 milionů korun bude stát rekonstrukce budovy bývalé psychiatrie v areálu Nemocnice České Budějovice.

Po skončení prací v červnu 2005 se do nových prostor přemístí všechny laboratorní obory, které dosud fungují na čtyřech různých místech. Ze stotřicetimilionového úvěru, který nemocnice na investici získala, bude možné provést nejen stavební práce za více než 100 milionů korun, ale i pořídit nutné vybavení laboratorním nábytkem.

"Laboratorní obory poskytují služby pro ambulantní i lůžkovou základní medicínskou činnost. V laboratorní činnosti vzniká v Česku dost silné konkurenční prostředí, řada subjektů je soukromých nebo součástí silných privátních celků. To znamená, že nebudeme-li schopni efektivně tuto činnost zajišťovat, budeme se v budoucnu v tomto konkurenčním prostředí jen velmi těžko prosazovat," řekl ČTK ředitel obchodně ekonomického úseku nemocnice Jan Švejda. Od centralizace laboratoří si vedení nemocnice slibuje především zvýšení rychlosti a kvality vyšetření. To spolu s úsporou nájemného za dosavadní umístění některých laboratoří mimo nemocnici a snížením nákladů na údržbu modernizovaného objektu přispěje k rychlejší návratnosti investice. V rekonstruovaném pavilonu získají své zázemí biochemie, hematologie, imunologie, virologie, bakteriologie, parazitologie a genetika, která zde bude mít kromě laboratoří i ambulantní část. Rekonstrukce budoucího sídla laboratoří byla sice projekčně připravena již v roce 2002, ale chyběly finance. Vzhledem k tomu, že nemocnice nezískala na tento záměr žádanou dotaci, rozhodla se pro úvěr. Využití vlastních zdrojů by totiž zhruba na dva roky výrazně omezilo financování dalších nutných investic.

Nemocnice České Budějovice je svou kapacitou 1650 lůžek čtvrtou největší nemocnicí v České republice. Od letošního 1. ledna je akciovou společností stoprocentně vlastněnou Jihočeským krajem. Její výnosy dosáhly v prvním pololetí letošního roku téměř 1,1 miliardy korun, o 27 milionů korun více než ve stejném období roku 2003.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio