Pyrotechnik: manželku i oba syny živí bomby

21. květen 2014

Dovedete si představit, že by byli váš parter i potomci profesionálními hledači bomb? Takhle to chodí v rodině docenta Jiřího Chládka. A jeho manželka celou odbornou filmu finančně řídí.

Jiří Chládek tráví tyto dny v Pardubicích. Zkoumá totiž, zda není nějaká nevybuchlá munice v lokalitě „ slepé rameno Labe“ a to na zakázku Povodí Labe. Z dobových snímků vyplývá, že do okolí tohoto ramene dopadaly bomby při spojeneckých náletech za 2. Světové války.

Až 15 procent bomb z války nevybuchlo, stále jsou ale nebezpečné

Podobných lokalit je v Pardubicích několik. Třeba také okolí letiště, areálu Parama i nádraží. Pyrotechnici zatím v Pardubicích našli jen zasypané krátery a střepiny z leteckých pum. Studie ale říkají že 10- 15 procent leteckých pum nevybuchlo.

Bohužel, u takových bomb s chemickým dlouhodobým zapalovačem může dojít k samovolnému výbuchu, jak se tomu už stalo třeba v Rakousku. Co se týká počtu nálezů, hodně zasažené je spíš Opavsko a Ostravsko a také Znojemsko a oblasti jižních a jihozápadních Čech.

Docent Jiří Chládek říká že se k profesi dostal za mlada. V Pardubicích, tehdy ještě na VŠCHT, vystudoval Katedru teorie a technologie výbušnin a pak pracoval jako zbrojíř. Po převratu nakonec přetavil do vlastního podnikání.

Poslechněte si celou reportáž Drahomíry Bačkorové, která z člunu sledovala Jiřiho Chládka při práci.

autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.