V nově postavené sklárně na jihu Čech si můžete sami vyfoukat kuličku ze skla

21. květen 2014
Česko – země neznámá

„V roce 1997 jsme v Novohradských horách v bývalé sklářské osadě Terčí huť objevili starou polorozbořenou skelnou pec,“ vzpomíná na své sklářské začátky původně vyučený elektrikář Jaroslav Effmert. „Jelikož trosky pece nebylo možné zprovoznit, rozhodl jsem se, že si postavím vlastní malou pec a vyzkouším, jak se taví sklo,“ dodává.

Výstavba skelné hutě a pecí nedaleko Hluboké nad Vltavou trvala nakonec Jaroslavu Effmertovi dlouhých sedm let. Poprvé bylo v peci sice sklo taveno už po pěti letech výstavby, v roce 2005. Přitom bylo ale odhaleno plno technických nedostatků, které bylo nutno odstranit. První veřejné představení sklářského provozu proběhlo až na jaře2007 av lednu 2008 došlo na závěrečnou kolaudaci celé sklárny.

Sklárna, ve které pracují až 4 skláři, podle sezóny, se specializuje na zakázkovou výrobu skleněných suvenýrů, lustrů, váz a skleniček.

Sklářská huť u Hluboké nad Vltavou

Zároveň je ale otevřená i pro širokou veřejnost. Všichni kolemjdoucí se tam mohou zastavit, na jak dlouho chtějí, podívat se co obnáší sklářské řemeslo a prohlédnout si vystavené zboží. Sami si pak s pomocí skláře mohou za mírný poplatek vyfouknout skleněnou kuličku. Jen si ji domů nemohou odnést hned. Musí počkat do následujícího dne, kdy si ji po vychlazení vyzvednou.

Skelná huť se nachází mezi Hrdějovicemi u Českých Budějovic a Hlubokou nad Vltavou (8 km severně od Českých Budějovic. Zaparkovat je možné přímo u ní. Nedaleko je i vlaková zastávka Hosín. Od té se ke skelné huti dostanete, pokud se vydáte dolů z kopce po modré turistické značce. K huti lze dojít po modré značce i z druhé strany, z Hluboké nad Vltavou, která je vzdálená 3 km.

Zdroj informací: Glass studio

autor: Filip Černý
Spustit audio