V ostravském muzeu citer si můžete nástroje nejen prohlédnout, ale také si na ně zahrát

16. květen 2014
Česko – země neznámá

Ještě před sto lety se v rodinách hrávalo na citeru častěji než na kytaru. Poněkud pozapomenutý hudební nástroj bychom mohli popsat takto: mnohostrunný drnkací instrument, který má plochý trup. Při hře se klade na stůl a nejčastěji se na něj hraje vsedě. Melodii vydrnkává prstýnek na palci pravé ruky, ostatní prsty hrají současně doprovod, levá ruka ovládá hmatníkové struny.

Bohatou tradici citer v Čechách, na Moravě a ve Slezsku mapuje ojedinělé ostravské muzeum – Citerárium. Ve skleněných vitrínách, na stolcích i zavěšených na zdi v něm návštěvníci najdou kolem dvou stovek citer.

O další nástroje pak ve své unikátní sbírce pečuje zakladatel Citerária Jan Folprecht, který o citerách také píše, publikuje a sám na ně i hraje. Každý týden se totiž v Citeráriu scházejí ke společnému muzicírování členové Ostravského citerového klubu Radegast.

Citerárium - Jan Folprecht

I samotní návštěvníci si ale v muzeu mohou na pár nástrojů zahrát. Sami se tak přesvědčí, že jinak znějí koncertní citery, které začaly vznikat po roce 1850, a jinak jejich předchůdci lidovějšího typu – citery trsací. Vedle hudebních nástrojů představuje ostravské Citerárium také spoustu písemností, fotografií, nahrávek i notových zápisů.

Další informace najdete na www.citera.cz.

autor: čan
Spustit audio