Aktivní senior nemá čas chodit po doktorech a být nemocný

21. květen 2014
Dobré odpoledne

Všechno, co člověk dělá ve vyšším věku, zvyšuje kvalitu jeho života, uvedla Daniela Dokulilová v odpolední poradně: „Lidé, kteří navštěvují Klub aktivních seniorů v Jihlavě, mají každý druhý pátek motivaci vyrazit mezi lidi, což pro ně znamená pohyb, další důležitou věcí jsou pak sociální kontakty, které člověk odchodem z práce do důchodu ztrácí.“

Potvrdila, že různé aktivity prokazatelně zlepšují zdraví seniorů jak po psychické, tak po fyzické stránce: „Pravidelné trénování paměti pomáhá proti Alzheimerově chorobě. Je také prokázáno, že senioři, kteří studují univerzitu třetího věku, nemají čas chodit po doktorech a tím pádem ani nejsou nemocní,“ usmála se Daniela Dokulilová. Z praxe ví, že se vyplatí být pořád aktivní, a že odchod do důchodu by měl být vnímán jako začátek, nikoli jako konec.

Klub aktivních seniorů, který působí při Centru pro rodinu v Jihlavě, nabízí dvakrát za týden aktivity, které procvičují paměť – luštění křížovek, sudoku a jiných her. „Rozdíly mezi křížovkáři a těmi, kdo neluští, jsou skutečně poznat, ale slovních her a cvičení paměti děláme mnohem více. Zkoušejte si zapamatovat nákupní seznam, místo abyste si ho jen napsali,“ doporučuje Daniela Dokulilová.

V klubu se probírají i praktické věci, třeba o působení barev v našem domově nebo o pokojových květinách, stranou ale nezůstává ani poznávání naší země, Evropy nebo praktické rady do života, například o vyřizování dokladů nebo cestování. Nechybí ani protahování nebo balanční cvičení.

Procvičuje se v něm také jemná i hrubá motorika. Daniela Dokulilová uvedla tip pro všechny: „Vezměte si k televizi kolíček a zkoušejte ho mačkat všemi prsty, nejen palcem a ukazováčkem. Posílíte ruce.“ Návštěvníci Klubu aktivních seniorů mohou pokračovat doma i v přemýšlení. „Než se rozejdeme, dostanou tipy na internetové stránky, které mohou navštívit a prozkoumat, nebo jim dávám i pracovní listy, kde mohou plnit další úkoly,“ uzavřela Daniela Dokulilová.

Klub aktivních seniorů můžete navštívit každý druhý pátek na krajském úřadě v Jihlavě vždy ve 14 hodin v prostorách takzvaného senior pointu v budově D.

autor: dak
Spustit audio