Khamoro znamená v romštině slunce, vysvětluje organizátor festivalu Michal Miko

23. květen 2014

Prahu příští týden v rámci festivalu Khamoro navštíví devět kapel, kromě České republiky přicestují také ze Srbska, Makedonie, Švédska, Itálie, Francie nebo Ruska. Festival ovšem nenabídne jen hudební zážitky, diváci se mohou těšit také na divadelní představení, taneční vystoupení nebo výstavy výtvarných děl romských umělců. Pozvat posluchače na festival Khamoro, ale také přiblížit problematiku vzdělávání mladých Romů přišel do studia Večerního Radiožurnálu zástupce nevládní organizace Slovo 21 Michal Miko.

Romské kapely na 16. ročníku festivalu Khamoro představí nejen typické tóny balkánské dechovky, ale také třeba gipsy jazz, který vznikl ve 30. letech jako evropská odpověď na americký swing. „Na to jsou Romové po celém světě hrdí,“ říká k tomu Michal Miko.

Čtěte také

V rámci festivalu Khamoro se představí i několik projektů, které organizuje společnost Slovo 21. Je mezi nimi i mládežnický projekt Romská generace 2.0 s podtitulem Od pronásledovaného národa k evropským občanům.

„Mladí Romové se neradi zapojují do společenského dění, přitom právě v nich je budoucnost,“ vysvětluje důvody vzniku projektu Michal Miko.

Klíčové je vzdělávání Romů

„Ukazujeme jim, jaké nástroje mohou používat, aby uspěli ve společnosti.“ V plánu je také setkání s představiteli českého zastoupení při Evropské komisi.

Předchozí projekty byly zaměřené spíše na posilování identity mladých Romů. „Po týdnu stráveném na festivalu Khamoro odjížděli s pláčem, tak to bylo pro ně silné,“ zmiňuje úspěchy předešlých programů zástupce organizace Slovo 21.

Klíčovým prvkem v zapojování mladých Romů do společnosti je rovný přístup ke vzdělání. Ne všichni Romové ho podle slov Michala Mika mají. Součástí festivalu proto bude také seminář Rovný přístup ke kvalitnímu vzdělávání pro romské děti v Česku.

Moderátorku Večerního hosta Radiožurnálu Zuzanu Burešovou samozřejmě zajímalo, co bude jeho náplní nebo jaké má Michal Miko coby Rom osobní zkušenosti s českým vzdělávacím systémem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: zbu
Spustit audio