Návštěvníci frankfurtské výstavy se stávají sochami. Na minutu.

22. květen 2014

Umění trochu jinak nebo ještě lépe: být sám uměním. To je intence sochaře Erwina Wurma. O výstavě jeho interaktivních sochařských kreací, která ve Städelu potrvá do 13. června, informuje Eva Novak.

Jít na výstavu, procházet se od obrazu k obrazu, od sochy k soše a pozorovat, hodnotit, přemýšlet – to je pro rakouského sochaře Erwina Wurma trochu málo. Jeho záměrem je: umění nejen pozorovat, ale i prožít. Tento stav nastane v momentě, kdy se člověk stane součástí uměleckého díla. Wurmovy sochařské nápady, které nazval One Minute Sculptures, je možno buď pouze pasivně pozorovat, nebo se do jejich vzniku aktivně zapojit.

Tato neobvyklá interaktivní expozice se nabízí ve všech patrech frankfurtského muzea i v jeho přilehlém parku. Na mnoha místech výstavních prostor je návštěvník nečekaně osloven a vyzván ke spoluvytváření sochy nebo objektu. Přeměňte se na minutu v sochu a staňte se tak součástí umění. Budete pozorovat návštěvníky z opačné perspektivy – to jsou výzvy, kterým se někteří oddají, jiní jdou nevšímavě dál.

Interakce nutí k zamyšlení po vzniku umění

03126931.jpeg

A tak při procházení jednotlivými sály, ve kterých na zdech visí ve zdobených zlacených rámech oleje slavných mistrů, najednou vidíme osobu, která pod plátny leze po čtyřech a podivně nadskakuje. Za dalším rohem narážíme na živou sochu, která má prst až po druhý článek zabořený v nose. V první vteřině jsme lehce konsternováni, ve druhé pochopíme, že se jedná o lidský objekt, uvedený do tohoto stavu panem Wurmem.

Umělcovy modely jsou zároveň jeho asistenty, performery a jeho tvárným materiálem. Max Hollein, ředitel muzea, k Wurmově živé expozici podotýká: „Když se návštěvník muzea stane – i když na pouhou minutu – sám sochou, jistě si položí otázku po vzniku umění.“ A kurátor výstavy, Martin Engler, dodává: „Wurmovy práce vytvářejí zcela nové vztahy mezi pozorovatelem umění a umělcem. Dochází k uvědomění a interakci a to je velmi důležitá umělecká poloha.“

Návštěvníci minutovými sochami

Po cestě muzeem objevujeme obrázky a krátké písemné instrukce, které nám objasňují jak se na chvíli stát uměním. Texty jsou koncipované tak, aby zaplašily případnou trému a dodaly odvahu k této ne zrovna každodenní mutaci. Erwin Wurm, narozený v roce 1954 v rakouském Brucku, chtěl být původně malířem a stal se sochařem, filmařem, fotografem a performerem.

Širší veřejnosti se stal známým právě svými Minutovými sochami. Z návštěvníků muzea, ochotných na projektu spolupracovat, vytvoří Wurm během několika málo okamžiků pomocí převleků a různých rekvizit živou sochu. Ta jedná podle jeho instrukcí přesně jednu minutu, v té době je fotografována a posléze, uvedena do původního civilního stavu, je opět propuštěna do reality.

autoři: Eva Novak , Karel Kratochvíl
Spustit audio