Proč v Indii vyhráli hinduističtí nacionalisté? Indové touží po změně, míní reportér Jaromír Marek

24. květen 2014

„Indie mne stále něčím překvapuje. Lidé mají svébytný vztah k životu, k věcem, ale i k úřadům,“ vysvětluje reportér Českého rozhlasu Jaromír Marek, který do Indie jezdí dlouhá léta. V nejnovějších parlamentních volbách zvítězila Indická lidová strana, kterou vede hinduistický nacionalista Nárendra Módí. Jaké změny Inii čekají? Nejenom to nastínil Jaromír Marek v Hostu Radiožurnálu v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Indové doufají, že dojde jak k politickým, tak ekonomickým změnám. Indický národní kongres vládl poměrně dlouho, byl také spojen s korupčními kauzami,“ vysvětluje Jaromír Marek důvody, proč ve volbách zvítězila Indická lidová strana.

Jak Naréndra Módí docílil toho, že Indický národní kongres ve volbách utrpěl drtivou porážku? „Jedním z důvodů, o kterém se ale moc nemluví, je Módího složitý a nepříliš pozitivní vztah k muslimské menšině. Lidé mi říkali, že ho budou volit, protože konečně srazí hřebínek muslimům,“ nastiňuje.

Čtěte také

Většina Indů žije s malou ekonomickou perspektivou, více než 50 procent lidí nemá stabilní zdroj příjmů. „Snem každého Inda je dostat se do střední třídy a zajistit stabilitu své budoucnosti,“ říká s tím, že rozdíly mezi lidmi jsou v Indii obrovské.

Zvedne se v Indii ekonomická úroveň? Jak funguje tamní kastovní systém? A jaké je postavení žen v Indii? I to jste mohli slyšet mezi 10 a 11. hodinou na Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.