Markéta Pášmová o Zlín Film Festivalu: Chceme dětem nabídnout něco jiného než bitky na plátně

25. květen 2014

Víte, že letošní Zlín Film Festival pro děti a mládež nabídne přesně tolik filmů, kolik je dnů v roce – tedy 365? „Vybírat z rekordního počtu přihlášek nebylo jednoduché. Ve filmech pro děti hledáme laskavost a příběh. Chceme ukázat, že existuje něco jiného, než jsou počítačové hry a bitky na plátně,“ nastiňuje programová ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Podle jakého klíče se vybírají filmy na zlínský festival? „Nezaměřujeme se na komerční věci, které vídáme v televizi. Letos jsme měli problém vybrat osm dobrých filmů do hlavní soutěže pro děti,“ vysvětluje s tím, že dětskou populaci ovlivňují média a počítače. „Z filmů pro děti se vytrácí laskavost,“ dodává.

Čtěte také

A její slova potvrzuje autor pohádkových a filmových písní Jaroslav Uhlíř, kterému zlínský festival udělí uznání za tvůrčí přínos filmové tvorbě pro děti a mládež. „Dříve jsme nesledovali něco na počítači, ale chodili do kina, kterého jsme si vážili. Ale děti jsou stále stejně zvídavé a pozitivní,“ podotýká v telefonním vstupu do Hosta Radiožurnálu Jaroslav Uhlíř.

Kromě přehlídky filmů nabídnou organizátoři například festivalový zámek, letní kino, různé večerní akce, ale také tvůrčí dílny, které dětem nastíní, jak se rodí film. „V interaktivních studiích si děti vyzkouší filmové dovednosti,“ popisuje Markéta Pášmová s tím, že pro zájemce se chystá i letní filmový tábor, který dětem představí základy animace.

Co všechno nabídne letošní ročník Zlín Film Festivalu? Kdo z filmových osobností zavítá na festival? A jaké dětské filmy jsou dnes oblíbené? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio