Boubínský prales na Šumavě ukrývá 925 metrů nad mořem jezírko s průzračnou vodou

23. květen 2014
Česko – země neznámá

„Půjdete-li po proudu Kaplického potoka, který protéká šumavským Boubínským pralesem, dorazíte brzy k Boubínskému jezírku. Není lahodnější věc, než si v něm po túře smočit nohy,“ píše se v jednom turistickém průvodci. A je to pravda.

Boubínské jezírko je totiž poměrně silně průtočné a kvalita vody v něm připomíná spíše tekoucí horskou bystřinu, než stojatou vodu.

Vodní nádrž byla vybudována ve 30. letech 19. století jako tak zvaná klauza, čili údolní přehrada pro plavení dřeva. Celé to fungovalo na jednoduchém principu: vypuštěním nádrže se zvedla hladina vody na toku pod nádrží tak, že bylo možné plavit dřevo i za nízkého stavu vody, neboť normální výška hladiny zpravidla k plavení kmenů nestačila.

Dřevo z boubínských pralesů a okolních hvozdů se plavilo po Kaplickém potoce na nedalekou Idinu pilu a také do sklárny v Lenoře. Tok potoka pod hrází Boubínského jezírka byl upraven a boky vyloženy kameny, které jsou dodnes dobře patrné.

Kaplický potok

Kmeny vytěžených stromů se zpracovávaly na asi metrové špalky, které za pomoci tzv. "bidelníků" doputovaly až na místa svého určení. Kanál byl k plavení používán do roku 1957, tedy ještě 12 let po skončení II. světové války.

V Boubínském jezírku se dnes prohánějí uměle vysazení pstruzi. Kvůli chladné a rychle tekoucí vodě je ale jezírko jinak na faunu skoupé.

Kaplický potok

Boubínské jezírko se nachází na začátku naučné stezky kolem jádra Boubínského pralesa, vede tu modré a zelené turistické značení. Po značkách se dá dojít do asi 10 kilometrů vzdálené Kubovy Hutě, 6,5 kilometru do Horní Vltavice anebo 3,5 kilometr na vlakovou zastávku Zátoň (na trati Strakonice – Volary). Nedaleko se nachází i velké záchytné parkoviště.

Zdroje informací: Treking.cz, Boubínský prales

autor: Filip Černý
Spustit audio