Po cestě lidské mysli skrytým světem se vydala nová stálá expozice v Kutné Hoře

23. květen 2014

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře otevírá v sobotu 24. května v historickém areálu bývalé jezuitské koleje novou stálou expozici nazvanou Stavy mysli / Za obrazem. Jejím kurátorem je Angličan žijící v Praze, historik umění Richard Drury, předseda výtvarného odboru Umělecké Besedy.

Nové pojetí stálé expozice v Jezuitské koleji v Kutné Hoře se zásadně liší od její stávající podoby, kde se mapuje postupné historické budování sbírek. Oproti zavedeným metodám bude nová stálá expozice, představující výběr nejlepších děl ze sbírkového fondu GASK, založena na jednotlivých okruzích odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu představených děl.

Prožívat cestu mysliNázev Stavy mysli znázorňuje cíl více odkrývat „psychické zázemí“ vzniku díla nejen v osobní rovině tvůrce, ale i v rovině společenských a historických reálií. Nová expozice více počítá s konfrontováním děl, která mají společný uchopitelný rozměr vnitřního života člověka. Divák tak nebude prožívat expozici jako encyklopedický výklad dějin moderního umění, ale jako „cestu lidské mysli“ napříč širokým spektrem jejích reflexí.

Způsob uměleckého projevuTímto postupem si nová stálá expozice klade za cíl vyzývat diváky k iniciativnějšímu přemýšlení nad obsahem vystavených děl. Druhá část názvu, Za obrazem, naznačuje snahu divákům otevřít „skrytý svět“ ležící za každým představeným exponátem ve smyslu umělcovy vnitřní představivosti a jeho (mnohdy problematického) postavení ve společnosti, ve které žil. Koneckonců jde tu o uchopení snad té nejzásadnější otázky: co je to vlastně umělec a co ho vede k výtvarnému projevu v podobě, kterou vidíme?

Spustit audio