Tyhle maličkosti vám v restauraci zvednou náladu, tvrdí Pavel Maurer

25. květen 2014
Glosa Pavla Maurera

Víte, co je amuse-bouche? Gastronaut Pavel Maurer vám to prozradí a zároveň vysvětlí, proč je smysl pro detail tak důležitý.

Smysl pro detail mě dokáže vždy absolutně okouzlit. Jsou totiž situace, kdy se každá maličkost najednou stává nesmírně významnou a důležitou.

Jsem zcela očarován takovými drobnostmi, jako když mi v hotelu přinesou ke snídani topinky na teplém kousku železa, takže se nemusím zalykat hned tou první, aby mi poslední nevystydla.

Moje žena a i jiné ženy jsou příjemně překvapeny, když jim číšník nabídne taburet na odložení kabelky. Některé inteligentní restaurace dokonce investují pár korun do nenápadných držáků, které se dají snadno zavěsit na stůl. Na háčku se vám pak pěkně ladně houpe kabelka. Levné, efektní, nezapomenutelné.

Čtěte také

Mám rád, když mi na začátku jídla přinesou amuse-bouche, ve velmi volném francouzském překladu bychom si to mohli vykládat jako potěšení pro pusu. Jde o malou jednohubku na úvod.

Hned je mi lépe, protože cítím, že ten, kdo velí restauraci, je chytrý, kreativní a přemýšlí o svém zákazníkovi. Na své náklady vám věnuje něco jako miniaturní předkrm, který si kuchař připravil už ráno, ale má jej hned při ruce a položí vám jej na stůl jako milé přivítání a především jako zábavu. Tím pádem se zkrátí doba čekání na první chod.

02835866.jpeg

Amuse-bouche má tisíce podob. Může to být kousek marinované ryby na polévkové lžičce, nebo kopeček králičí paštiky nebo jen pár kousků čerstvé zeleniny. Může to být i miska se škvarkovým sádlem nebo dvě plněné olivy.

Stejně tak mě potěší, když mají v restauraci dva až tři druhy pečiva. Ti chytřejší kuchaři si samozřejmě dokážou upéct i svoje vlastní. Pak je to všechno autentičtější a pro podnik lacinější. Další úžasná věc, kterou miluji v restauraci, jsou teplé talíře. Jimi se dá jednoduše zařídit, že váš pokrm nevystydne.

Zážitek i jídlo! To jsou některé maličkosti, které mi v restauraci dokážou zvednout náladu. Věřte, že i vám.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio