Barbara Probst chce na výstavě v Rudolfinu znejistit diváky

23. květen 2014
03108478.jpeg

„Moje dílo je mnohem víc o tom, jak vidíme, a méně o tom, co vidíme. Vždycky mám v patrnosti, že mohu určitou scénu vidět jen z jednoho úhlu pohledu. Je neuvěřitelné, že v životě si tohle omezení našeho zorného pole na malý detail světa uvědomujeme jen stěží,“ řekla v rozhovoru s teoretikem umění Frédericem Paulem fotografka Barbara Probst.

V pražské Galerii Rudolfinum probíhá až do 6. července výstava Úplné znejistění, která práci této německé umělkyně představuje úplně poprvé. Výstavu tvoří dvě hlavní části – v přízemí se návštěvníci mohou podívat na cyklickou projekci 81 diapozitivů Co se skutečně stalo, která vytváří dojem, jako by divák neustále ustupoval vzad a pokaždé tak vyfotografovaný objekt viděl z nové perspektivy.

Už v téhle starší práci Barbary Probst z druhé poloviny 90. let je vidět jeden z charakteristických rysů její současné tvorby – jak sama říká, její dílo je mnohem víc o tom, jak vidíme, a méně o tom, co vidíme. K dokonalosti tuhle myšlenku dotáhla ve fotografických sériích nazvaných Exposures, které zabírají hlavní část výstavy. Používá při tom dva až třináct foťáků, které v jeden okamžik fotí tu samou scénu – ale pokaždé z jiného úhlu. Zachycený odraz reality pak vypadá z každého úhlu pohledu úplně jinak.

03108479.jpeg

„Barbara Probst používá tuhle metodu násobného snímání i u portrétů. Tady je dojem obzvlášť zneklidňující, protože jsme zvyklí číst portrétní fotky určitým zažitým způsobem. Díváme se fotografovanému do očí, připadá nám, že v jeho pocitech umíme číst a že s ním navazujeme důvěrný kontakt. Barbara ale hned vedle umístí jinou fotku z téže série, kde se tentýž člověk dívá jiným směrem – protože jde o snímek z jiného foťáku. A my najednou znejistíme. Ten důvěrně známý pocit je pryč,“ popisuje jednu z fotografických sérií na výstavě kurátor David Korecký.

Tento moment znejistění a narušení našich stereotypů, které se týkají toho, jak jsme zvyklí číst fotky, dal název celé výstavě. Úplné znejistění můžete v Galerii Rudolfinum zažít do 6. července.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.